Прејди на содржината

Камион за сеча

Од Википедија — слободната енциклопедија
Камион Ошкош М911 влечејќи трупци.

Камионот за сеча или камион за дрва ― голем камион што е користен за носење трупци.[1] Некои имаат интегрирани рамни кревети, некои се дискретни влекачи, а некои се конфигурирани да шират товар помеѓу влекачот и влечната приколка зад неа. Честопати се прикачуваат повеќе од една приколка.

Историја

[уреди | уреди извор]
Камиони Морланд со полни гуми на планината Мозес во 1920-тите.

Најпогодни дрвја за сечење биле оние во близина на водните патишта за лесен превоз.[2] Бидејќи залихите се намалувале и дрвосечачите морале да одат подалеку од водата, тие користеле групи волови или коњи за влечење.[2] Тие биле заменети со магариња и локомотиви на пареа.[2] Конечниот развој бил камионот за сеча.[2]

Камион бил користен за сеча во Ковингтон, Вашингтон, во 1913 година.[3] Доаѓањето на Првата светска војна и како резултат на тоа побарувачката на тихоокенаската северозападна ситска смрека за авиони „воспоставила превозување на дрва во Вашингтон“.[3] Војската на Соединетите Држави назначила илјадници мажи во Одделот за производство на смрека да изградат патишта до западен Вашингтон за да ги соберат распространетите насади од најдобрите дрвја.[3] По завршувањето на војната, изобилството од вишок воени камиони го направиле нивното преземање привлечно за друштвата за сеча, особено за помалите друштва кои не можеле да си дозволат скапи локомотиви.[4]

Примитивните камиони биле подобрени во 1920-тите и 1930-тите, со помоќни мотори и подобри системи за сопирање.[4] Старите „тесни, полни гумени — понекогаш челични — гуми без гази“ биле заменети со пошироки пневматски со гази.[4] Патиштата од штици им отстапиле место на квасираните земјени.[4] До средината на 1930-тите, камионите носеле исто толку дрва од Тихоокенскиот Северозападн, колку и железничките пруги.[4]

Втората светска војна забележала подобрени дизајни на камиони, и повторно тие биле пренесени на компаниите за сеча преку продажба на вишок воени возила по завршувањето на војната.[4]

Конфигурација

[уреди | уреди извор]
Вагонски камион за сеча во Австралија.

Постојат два главни вида на современи камиони за сеча — оние што се користат на груба почва и патеки во шумата каде што се сечат и оние што се користат за превоз на нормални автопати и патишта.[5] Бидејќи патиштата во шумите се груби и често привремени, суспензијата и гумите на теренски камион се особено значајни. Користени се цврсти гуми со низок притисок и висок притисок. Може да се користат дури девет оски за да се обезбеди низок притисок на земјата и добра влечна сила.[6]

Дрвото најчесто е одгледувано во ридско место кое е несоодветно за земјоделство и затоа способноста на камионот со дрвени трупци да се искачи на наклон е значајна. Стрмноста зависи од квалитетот на површината - калта и снегот потешко се искачуваат од чакалот и почвата. За податлив градиент, брзината потоа ќе зависи од моќноста на камионот.[7] Законските ограничувања на тежината ќе варираат во зависност од јурисдикцијата, но, на пример, во јужните држави на САД, тие се движат од 36,300 до 39,900 кг — околу 36.3 тони.[8]

За натоварување на трупците, камионот може да биде опремен со еден или повеќе макари или дигалки. Трупците вообичаено се растовараат така што им се остава да се тркалаат настрана.[9]

Галерија

[уреди | уреди извор]
  1. Arthur Sutton; Timothy Robin Sawyer (1971), Loading and unloading timber lorries, H.M.S.O.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „A History of Timber: Logging Trucks and Early Timber Transportation“. TimberPlus. Архивирано од изворникот на 2017-06-05. Посетено на 27 јануари 2022.
  3. 3,0 3,1 3,2 „The Washington Log Trucking Industry: Costs and Safety Analysis“. University of Washington Department of Natural Resource Sciences. Посетено на 27 јануари 2022.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 „Log Truck Stirs Dust through Clearcut“. Oregon Historical Society. Посетено на 27 јануари 2022.
  5. Jeff C. Young (2009), Trucks, Capstone Press, стр. 14, ISBN 978-1-4296-3432-8
  6. John A. Sturos; Douglas B. Brumm; Andrew Lehto (1995), Performance of a logging truck with a central tire inflation system, U.S. Dept. of Agriculture
  7. Karl F. Wenger (1984), Forestry handbook, Wiley-IEEE, стр. 550–553, ISBN 978-0-471-06227-1
  8. TN Dowling (2010), An Analysis of Log Truck Turn Times at Harvest Sites and Mill Facilities
  9. M. Bendz; J. McNally; C. Silversides, Logging and log transport in tropical high forest, ISBN 978-92-5-100487-6

 

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]