Камера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Камера

Камера е направа што се користи за земање слики (обично фотографии), или поединечно или во одредена секвенца, со или без звук, како што е случајот со видео камерите. Името потекнува од камера обскура, латински за „темна просторија“, ран механизам за проектирање слики во кој цела просторија функционира како внатрешност на современата фото камера, освен што во тоа време нема начин да се снима сликата без таа рачно да се прати. Камерите можат да работат со визуелен спектрум или други порции од електромагнетниот спектрум.

Камерата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • Ацтечка камера“ (англиски: Aztec Camera) — шкотска рок-група.[1]
  • „Камера“ (англиски: Camera) — песна на американската рок-група Р.Е.М. (R.E.M.) од 1984 година.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]