Прејди на содржината

Калфа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Калфа („чирак, помошник на господарот“) — општ термин во Отоманското Царство за жените придружници и надзорници во служба во царската палата. [1] Девојките почетници морале да чекаат унапредување во ранг на калфа. [1] Тоа било ранг под уста, титулата на водечките административни/надзорни службеници на харемот. Титулите уста и калфа припаѓаат на терминологијата на османлиската еснафска организација и други хиерархиски организирани корпоративни тела. Официјално како робови или слугинки, овие жени - во зависност од нивниот чин - можеле да имаат значителен авторитет и влијание во нивните должности и генерално биле третирани со голема почит од пониските придружници во харемот, како и од членовите на царското семејство. [1]

Кај занаетчиите терминот имал сличен ранг: помлад мајстор што допрва треба да добие статус [2] и да отвори сопствен дуќан.

Царска калфа[уреди | уреди извор]

Службениците во лична служба на монархот биле наречени хубкар калфалари. [1] Хазинедар (на турски „благајник“) биле калфиза надзорни должности во харемот. [1] Тие биле рангирани над обичната калфа. [1] Нивната глава, <i id="mwPQ">хазинедар уста</i>, ја имал втората највисока позиција во службата во харемот, веднаш под госпоѓата управител. [1]

Значајните жени традиционално се нарекуваат калфи вклучително и Џеври Калфа, робинка која го спасила животот на султанот Махмуд II и била наградена за нејзината храброст и лојалност и назначена за хазинедар уста, главен благајник на царскиот харем, како втора најважна позиција во хиерархијата.

Сопругите на многу султани биле калфи пред нивните бракови. [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 The Concubine, the Princess, and the Teacher: Voices from the Ottoman Harem. University of Texas Press. 2010. ISBN 978-0-292-78335-5.
  2. Berktay, Halil; Koulouri, Christina; Murgescu, Bogdan, уред. (2005). Ottoman Empire. Teaching modern southeast European history : alternative educational materials / series editor Christina Koulouri, Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe, ISBN 9608685729, 9789608685727. 1. Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe. стр. 93. ISBN 9789608685734. Посетено на 31 October 2019. Generally, in order to become a master (usta), one had first to be an apprentice (çirak) and then an aid (kalfa).