Прејди на содржината

Калипсо (митологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Калипсо
ЖивеалиштеОгигија
СопружникОдисеј
РодителиАтлас

Калипсо (грчки: Καλυψώ- "таен") го старогрчката митологија е океанида, ќерка на титанот Атлас.[1], а според друга легенда пак, ќерка на Хелиос и Персеида.

Како нимфа, таа е владетелка на митолошкиот остров Огигија, која го спасила на Одисеј по срушувањето на неговиот брод. На островот Одисеј поминал 7 години, а таа му обеќала безсмртност доколку остане да живее таму. Но, Одисеј сепак не можел да ја заборави својата родна Итака. Затоа, Атена му рекла на Зевс да му помогне на Одисеј да замине од островот, па Зевс го испратил на Хермес да ја предаде неговата одлука за заминување на Одисеј. Така, Калипсо му помогнала на Одисеј да изгради брод, и го дарувала со сè што му биле потребно за патување.[2]

Калипсо како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Калипсо се јавува како тема во бројни дела од областа на уметноста и популарната култура, како:

  • „Слово за Калипса“ - песна на југословенскиот поет Мак Диздар.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Homer, Odyssey, 1.14, 1.50; Apollodorus, Library [1]. She is sometimes referred to as Atlantis (Ατλαντίς), which means the daughter of Atlas, see the entry Ατλαντίς in Liddell & Scott, and also Hesiod, Theogony, 938.
  2. Robert Grevs, Grčki mitovi, Nolit, Beograd, 1992, str. 616.
  3. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 32.