Калининградска област

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Калининградска област (руски:Калинингра́дская о́бласть) е федерална област во Русија - најзападнији и најмања површина регија (али не и најмање региони) Руске Федерације, део Северозападне федералног округа.

Административни центар - Калињинград.

Смештен у централној Европи. Да ли полуексклавом Руска Федерација, јер послераспада Совјетског Савеза нема површину земље са главним заједничке копнене границе.

Површина - 15 125 км² (13,3 хиљада км², минусповршине Калињинграду и Цурониан Лагоон).

Становништво - 963 128 људи (2014). Густина насељености - 63.68 становника/км². Удео градског становништва - 76.82% (2013).

Граничи се са Европском унијом - са Пољском на југу, са Литванијом на северу и истоку (види границу Калининград региона). Калињинград региону на западу граничи Балтичког мора.

Карта на Калининградската област.

Географија[уреди | уреди извор]

Географски положај[уреди | уреди извор]

Калињинград област - Русије најзападнија регија. Смештен у централној Европи. Одвојен од остатка Русије, на територији других држава, али је повезан са морем и тако полуексклавом.

Максимална дужина поља од запада ка истоку - 205 км од севера ка југу - 108 км. Дужина пограничним подручјима су истовремено идржавна граница Руске Федерације, је 540 км. Од тога, 410 км су на терену - отприлике једнако граници са Пољском и Литванијом, а 140 - км море граница на обали Балтичког мора.

Временска зона[уреди | уреди извор]

Офсет од УТЦ +3:00 је. Калињинград време разликује од Москве крилу времена -1 час лето поклапа са временом у балтичким републикама, Финска, Израел, Турска, Украјина и Белорусија, за разлику од европског просечног времена за један сат. У зимском периоду европски просек разликује од два сата због чињенице да је Русија отказан прелазак на зимско време.

Рељеф[уреди | уреди извор]

Рељеф региона - брдско обичан, неки делови од којих су испод нивоа мора (то Низхненеманскаиа равничарска и равничарска низводно Неман и Дjима). На истоку региона, на подручју преко неравног терена, овде је Висхтинетскоие брдо са висине до 230 метара надморске висине. Такође доступан у повишеној области Багратионовском (Вармијско Шира или брдо). Уз десну обалу реке протеже Инструцх Инструцхскаиа гребен. Већина равничарска подручја се налазе у области Славском рајону. Овај такозвани Полдерс - земљиште стално под претњом поплаве и ограђеним брана. Калињинград области Полдерс око хиљаду квадратних километара, што чини више од половине полдерс бившег СССР. Просечна надморска висина од површине земљишта у Калињинграду региона изнад нивоа мора је 15 метара. Ватерлоггинг у нижим равном терену захтева велике мелиорација радове. Дакле, скороцела површина покривена Билге одводних канала.