Кале (цигани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Шпански Цигани“. Евграф Сорокин

Кале - самонаречено име на една од „големите“ групи цигани. Територии на живеење: Шпанија, Португалија, Латинска Америка, јужна Франција, исто така пронајдени се и во Северна Америка и Северна Африка. Тие се поделени на шпански (познати и како калос и хитанос) и португалски (калони). Зборуваат дијалекти добиени од шпански и португалски со помош на вклучувања на ромски вокабулар и елементи на ромска граматика, што е резултат на долга кампања на присилна асимилација. Традиционално тие се исповедаат како католици, во 20 век и многу припадници на Кале станале евангелисти.

Уметничката култура на Кале е една од двете најпознати цигански култури во светот благодарение на жанрот фламенко музика и танц, во чиешто појавување, развој и популаризација тие дале огромен придонес. Костимот за изведување фламенко танци потекнува од традиционалната облека на циганите од Кале.

Имиња[уреди | уреди извор]

Кале од Северна Африка се нарекуваат со другите Кале со прекарот „Маври“.

Самонареченито име Кале (варијанта Кале) го носат и циганите од Финска и Велика Британија, но културолошки се поблиски до Ромите и Синтите.

Во минатото, Ромите понекогаш се нарекувале и Кале, но во втората половина на 20 век овој збор почнале да го користат циганите во однос на луѓето од муслиманските земји.

Гитана, од шпанскиот gitana (хитана), односно „циган“ е збор за шпански циган, танц на шпански цигани или изведувач на такви танци.

Од етнографска и лингвистичка гледна точка, Ероминчела, група цигани кои живеат во Баскија, се разликуваат од Кале.

Интересни факти[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Ромите
  • Љули
  • цигани
  • Циганска култура

Надвоешни врски[уреди | уреди извор]