Прејди на содржината

Какографија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Какографијата ― намерно комично погрешно пишување, тип на хумор сличен на малапропизмот.[1][2]

Поимот во смисла на „слаб правопис, нагласување и интерпункција“ е семантички антоним за правопис,[3] и во смисла на „лош ракопис“ е етимолошки антоним на зборот калиграфија: какографијата е од грчки κακός (какос „лошо“) и γραφή (графе „пишување“).

Вообичаена употреба на какографија е да се карикатурираат неписмени говорници,[4] како и со правописот на очниот дијалект. Други вклучуваат употреба за да се покаже дека нешто е напишано од дете, за индиректно да се искаже слатко или смешно животно во меме, како што е насловената фотографија од британската кратковлакнеста мачка, која била имењак на блогот „I Can Has Cheezburger?“, или затоа што погрешното пишување има хумористична сличност со целосно неповрзан збор.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "On the Real Side: Laughing, Lying, and Signifying: the Underground Tradition of African-American Humor that Transformed American Culture, from Slavery to Richard Pryor", by Mel Watkins, 1994, ISBN 0-671-68982-7, стр. 60, 62
  2. "A History of American Literature Since 1870" by Fred Lewis Pattee, 1917, стр.34, digitized by Google Books
  3. "A Practical Grammar of French Rhetoric, by Gabriel Surenne", 1846, 150, digitized by Google Books
  4. "The literary content of the New York Spirit of the times, 1831-1856", by Richard Boyd Hauck", 1965, стр. 184