Прејди на содржината

Какапо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Податотека:(c) Laura Molles.jpg
Kakapo parrot hanging upside-down on a branch

Какапо е вид на папагал од Нов Зеланд, кој ја изгубил способноста да лета поради отсуството на природни непријатели. Денес, таа е многу загрозена од разни грабливци, кои ги носат Европејците. Во април 2009 година биле забележани само 125 примероци. Какапо ретко се репродуцира, но живее многу долго. Некои живеат повеќе од 100 години. Неговата песна е многу чудна, и звучи како крекет на жаби. Мажјаците пеат во време на парење за да привлечат жени, но женката само ќе го избере дрвото што е полна со римски семиња, кои ги хранат овие папагали.

Опис[уреди | уреди извор]

Какапо е голем вид на папагал, со должина од 60 и тежина од 2-4. Тој е најтешкиот од сите видови на папагали. Неговите крила се кратки, бидејќи не е способен да лета. Зелено-жолта боја, со примеси кафена и црна. Таа има развиено чувство за мирис.