Какаду

Од Википедија — слободната енциклопедија

Какаду е кој било од 21-от вид на папагали кои припаѓаат на фамилијата Cacatuidae, единственото семејство во суперфамилијата Cacatuoidea. Заедно со Psittacoidea и Strigopoidea, тие го сочинуваат родот Psittaciformes. Семејството има главно австралазиска дистрибуција, почнувајќи од Филипините и источните индонезиски острови Валасеа до Нова Гвинеја , Соломонските Острови и Австралија .

Какадуите се препознаваат по истакнатите гребени и заоблените клунови. Пердувот на какадуите е генерално помалку шарен од оној на другите папагали. Главно имаат бели, сиви или црни и често со обоени одлики во гребенот, образите или опашката. Во просек какадуите се поголеми од другите папагали, пр. нимфата; Филогенетската положба на какадуата останува нерешена, освен што е еден од најраните гранки на лозата на какаду. Петте големи црни какадуи од родот Calyptorhynchus формираат една гранка. Втората и поголема гранка е формирана од родот Cacatua. Овој род опфаќа 11 видови какадуи со бело перје и четири монотипични родови кои се разграниле порано. Тие се: розово-белиот какаду на мајорот Мичел, розовата и сивата гала, главно сивата банда-банда какаду и големиот какаду од палми со црни пердуви.

Какадуите претпочитаат да јадат семиња, луковици, овошје, цвеќиња и инсекти..Често се хранат во големи стада, особено кога се хранат на земја. Какадуите прават гнезда во шуплините на дрвјата. Тие се моногамни. Некои видови добро се прилагодиле на човековите промени и се сметаат за земјоделски штетници.

Нимфата е најлесниот вид какаду за одржување и е убедливо најчесто чуван во заробеништво. Белите какаду почесто се наоѓаат во заробеништво отколку црните какаду. Нелегалната трговија со диви уловени птици придонесува за опаѓање на некои видови какаду во дивината.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Зборот какаду потекнува од 17 век и потекнува од холандскиот какето, кој е од малајскиот какаду. Варијантите од 17-от век вклучуваат какато, какатун и крокодоре, а кокато, кокатор и какату се користеле во 18-от век. Изведувањето исто така се користи за семејните и генерички имиња Cacatuidae и Cacatua, соодветно.

Во австралискиот сленг или народен говор, лицето на кое му е доделено да внимава додека другите преземаат тајни или незаконски активности, особено коцкање, може да се нарече „какаду“.

Какадуите за прв пат беа дефинирани како подфамилија Cacatuinae во семејството на папагалите Psittacidae од англискиот натуралист Џорџ Роберт Греј во 1840 година, со Какатуа првиот наведен тип род. Оваа група наизменично се сметаше или како целосна или подфамилија од различни видови. Американскиот орнитолог Џејмс Ли Питер во неговата листа за проверка на птиците на светот од 1937 година, Сибли и Монро во 1990 година ја одржувале како подфамилија, додека експертот за папагали Џозеф Форшо го класифицираше како семејство во 1973 година. Последователните молекуларни студии покажуваат дека најраниот изданок од првобитните предци на папагалите биле новозеландските од суперфамилијата Strigopoidea, а по ова какадуите кои сега се добро дефинирана група или клад се одвоиле од преостанатите папагали, кои потоа зрачеле низ Јужната хемисфера и се диверзифицирани во многу видови на папагали. Такви се: ара, лори, лорики, љубовници и други од суперфамилијата Psittacoidea.

Нимфата е алтернативно поставена базално на сите други видови какаду, како сестрински таксон на видовите црни какаду од родот Calyptorhynchus или како сестрински таксон на клад кој се состои од бел и розов какаду род како и палма какаду. Останатите видови се во два главни клада, едниот се состои од црните видови од родот Calyptorhynchus, додека другиот ги содржи останатите видови. Според повеќето авторитети, вториот клад вклучува какаду од црна палма ( Probosciger ), сива и црвеникава гала (Eolophus), палма какаду (Callocephalon) и розово какаду мајор Мичел (Lophochroa), иако Probosciger понекогаш се става базално на сите други видови. Останатите видови се главно бели или малку розови и сите припаѓаат на родот Cacatua. Родовите Eolophus, Lophochroa и Cacatua се хипомеланистички. Родот Cacatua е дополнително поделен на подродот Licmetis, попознат како корела и Cacatua, познат како бел какаду. Збунувачки, терминот „бел какаду“ се применува и на целиот род. Петте видови какаду од родот Calyptorhynchus се познати како црни какаду и се поделени на два подрода — Calyptorhynchus и Zanda. Женките имаат видно забранет пердув.

Фосилниот запис за какаду е уште поограничен од оној на папагалите општо. Со само еден познат фосил од вистински древен какаду: вид на Cacatua, најверојатно подродот Licmetis, пронајден во наоѓалиштата на Риверсли, Австралија во раниот миоцен (пред 16-23 милиони години). Иако фрагментарни, остатоците се слични на западната корела и гала. Во Меланезија, на Нова Ирска и Нова Каледонија се пронајдени субфосилни коски од видот Cacatua. Наоѓањето на овие фосили врз еволуцијата и филогенезата на какаду е прилично ограничено, иако фосилот Риверсли овозможува пробно датирање на дивергенцијата на подфамилиите.

Родови и видови[уреди | уреди извор]

Closeup of head of black-plumaged cockatoo with bare red skin on its face. It has a large beak, which is open with its tongue visible.
Палма какаду има силна сметка и црвени образи. Достигнува до 55 - 60 cm должина и тежина од 910 - 1,200 gr, тоа е најголемиот какаду.
A mainly black cockatoo perched on a left hand on a sunny day. The cockatoo has a ring on its right leg. The Sydney Harbour Bridge is in the distance
Црното какаду на Карнаби со чувар во Таргонската зоолошка градина во Сиднеј, Австралија
A pink and white coloured cockatoo with a raised crest flying against a background of blue sky
Какадуто на мајор Мичел лета во Таргонската зоолошка градина во Сиднеј.

Постојат околу 44 различни птици во фамилијата какаду - Cacatuidae вклучувајќи ги и признатите подвидови.. Подподелба на ова семејство е следна:

Подфамилија Nymphicinae

 • Род Нимфикус
  • Нимфа, Nymphicus hollandicus

Подфамилија Calyptorhynchinae: Црни какаду

 • Род Calyptorhynchus– црно-црвени какаду
  • Црно какаду со црвена опашка, Calyptorhynchus banksii (5 подвидови)
  • Сјајно црн какаду, Calyptorhynchus lathami (3 подвидови)
 • Род Zanda – црно-жолти/бели какаду
  • Жолтоопашест црн какаду, Zanda funerea (2–3 подвидови)
  • Црното какаду на Карнаби, Zanda latirostris
  • Црното какаду на Баудин, Zanda baudinii

Подфамилија Cacatuinae

 • Племе Микроглосини: Еден род со еден вид, црно палма какаду.
  • Род Probosciger
   • Какаду од палма, Probosciger aterrimus (4 подвидови)
 • Племе Какатуини : Четири рода бели, розови и сиви видови.
  • Род Калоцефалон
   • Какаду од банда, Callocephalon fimbriatum
  • Род Еолофус
   • Гала, Eolophus roseicapilla (3 подвидови)
  • Род Lophochroa
   • Major Mitchell's, Leadbeater's или розово какаду, Lophochroa leadbeateri (2 подвидови)
  • Род Cacatua (11 видови)
   • Подродот Cacatua– вистински бели какаду
    • Kaкаду со жолта гребенка или какаду со сулфур гребенка Cacatua sulphurea (4 подвидови)
    • Какаду со сулфур гребенка Cacatua galerita (4 подвидови)
    • Какаду со сини очи Cacatua ophthalmica
    • Бел какаду или какаду со чадор, Cacatua alba
    • Какаду со лосос или молукански какаду, Cacatua moluccensis
   • Подрод Licmetis – корела
    • Долгофактурирана корела, Cacatua tenuirostris
    • Западна корела, Cacatua pastinator (2 подвидови)
    • Мала корела (исто така какаду со голи очи), Cacatua sanguinea (4 подвидови)
    • Танимбар корела или какаду на Гофин, Cacatua goffiniana
    • Соломонска какаду или какаду на Дукорпс, Cacatua ducorpsii
    • Какаду со црвен вентил или филипински какаду, Cacatua haematuropygia

Морфологија[уреди | уреди извор]

A mainly-white cockatoo with a black beak perched on a wooden perch. Its yellow crest is raised and very conspicuous.
Какаду го покажува својот сулфур гребен во САД

Какадуите се генерално средни до големи папагали со крупна градба. Сепак, нимфата, е значително помала и потенока од другите видови. Подвижниот потпирач за глава, кој е присутен кај сите какаду, е спектакуларен кај многу видови; се подига кога птицата ќе слета или кога е возбудена..Какадуите делат многу одлики со другите папагали, вклучувајќи ја карактеристичната форма на заоблен клун и зигодактилското стапало, со двата средни прсти напред и двата надворешни прсти наназад. Тие се разликуваат по присуството на еректилен гребен и нивниот недостаток на составот на пердуви со Дик текстура што предизвикува светли сини и зелени бои што се гледаат кај вистинските папагали.

Како и другите папагали, какадуите имаат кратки нозе и силни канџи. Тие обично имаат долги широки крилја што се користат при брз лет, со брзина до 70 км на час. Припадниците на родот Calyptorhynchus и поголемите бели какаду, како што се какадуто со сулфур и какадуто на мајор Мичел имаат пократки, позаоблени крилја и полежерен лет.

Two grey cockatoos on a lichen-covered tree branch. The red crested male is on the left.
Пар какаду од банда во Нов Јужен Велс, Австралија (мажјак со црвени пердуви на главата). Какадуите создаваат трајни парови.

Перјата на какадуите се помалку светло обоени од оние на другите папагали, при што видовите обично се црни, сиви или бели. Многу видови имаат помали површини на боја на нивните пердуви, често жолти, розови и црвени, обично на гребенот или опашката. Галахот и какадуто на мајор Мичел се обоени во розови тонови. Неколку видови имаат светло обоена површина околу окото и лицето позната како периофталмичен прстен; големата црвена дамка на палмовото какаду е најобемна и покрива дел од лицето, додека е поограничена кај некои други видови бели какаду, особено кај корелите и синооките какаду . Перјето на мажјаците и женките е слична кај повеќето видови. Перјето на женскиот какаду е потап од машкиот, но најзабележителниот сексуален диморфизам се јавува кај какаду-банда и двата вида црни какадуи од подродот Calyptorhynchus, имено црвеноопашести и сјајни црни какаду. Бојата на ирисот се разликува кај неколку видови, розова или црвена кај женката гала и какаду мајор Мичел и црвено-кафеава кај некои други женски бели видови какаду. Сите мажјаци имаат темно кафеави ириси.

Closeup of a cockatoo's left foot grasping the wires of a cage. The foot is covered with grey-scaly skin and has four toes each with a dark grey curved claw
Левото стапало на бело какаду ги спојува птичарниците со канџа, лушпеста кожа и зигодактилија — средните два прста напред, а надворешните два прста наназад.

Какадуите ја отстрануваат нечистотијата и маслото и ги прерамнуваат шипките од пердувите со грицкање на нивните пердуви. Исто така, ги чуваат пердувите на другите птици до кои инаку е тешко да се дојде. Какадуите произведуваат масло од жлезда на долниот дел на грбот и го нанесуваат со бришење на перјата со главите или веќе подмачканите пердуви. Прашокот се произведува од специјализирани пердуви во лумбалниот предел и се дистрибуира од какадуот што го подготвува по целиот пердув.

Мултањето е многу бавно и сложено. Црните какаду ги заменуваат нивните пердуви еден по еден, а нивното распаѓање трае две години за да се заврши. Овој процес е многу пократок кај другите видови, како што се гала и долга фактурирана корела, на кои им требаат околу шест месеци за да ги заменат сите пердуви.

Глас[уреди | уреди извор]

Вокалите на какадуите се гласни и груби. Тие служат на голем број функции, вклучително и овозможувајќи им на поединците да ги препознаат, предупредувајќи ги другите за грабливци, укажување на индивидуалните расположенија, одржување на кохезијата на стадото и како предупредувања кога ги бранат гнездата. Употребата на повици и нивниот број варира во зависност од видот; црното какаду на Карнаби има дури 15 видови на повици, за разлика од другите кои имаат помал број, како што е какадуто на мајор Мичел. Какадуто од бандите, се релативно тивки, но имаат поблаги рикања кога се хранат. Палмовите какаду комуницираат на големи растојанија со тапање на мртва гранка со стап. Видовите какаду, исто така, испуштаат карактеристичен звук на шушкање кога се загрозени.

Дистрибуција и живеалиште[уреди | уреди извор]

A mainly white cockatoo with a few pale-pink feathers on its face. The cockatoo is perched on a branch in a tree standing on its right foot while holding what appears to be a rambutan fruit up to its open beak with its left foot
Танимбар корела е ограничена на островите Танимбар во Индонезија; Неколку се пронајдени во Сингапур .

Какадуите имаат многу поограничен опсег од вистинските папагали, кои природно се појавуваат само во Австралија, Индонезија, Филипини и некои региони на Тихиот Океан. Единаесет од 21 вид постојат во дивината само во Австралија, додека седум видови се среќаваат само на островите на Филипините, Индонезија, Папуа Нова Гвинеја и Соломонските Острови . Ниту еден вид какаду не е пронајден во Борнео, и покрај нивното присуство на блиските Палаван и Сулавеси или на многу тихоокеански острови, иако фосилни остатоци се забележани од Нова Каледонија.

Три вида се среќаваат и во Нова Гвинеја и во Австралија. Некои видови имаат широко распространета дистрибуција, при што галата се јавува во поголемиот дел од Австралија, додека други видови имаат мала дистрибуција, како што е црниот какаду на Баудин од Западна Австралија или на мала група острови, како што е Танимбар корела, која е ограничена на островите Танимбар во Индонезија. Некои какадуи се случајно воведени во области надвор од нивниот природен опсег, како што се Нов Зеланд, Сингапур и Палау.

Какадуите зафаќаат широк спектар на живеалишта од шуми во субалпски региони до мангрови. Најраспространетите видови, како што се гала и какатил се хранат со семиња од трева. Тие често се многу подвижни брзи летоци и се номадски. Јата птици се движат низ големи области на внатрешноста, лоцирајќи и хранејќи се со семиња и други извори на храна. Сушата може да ги принуди стадата од посушните области да се преселат понатаму во земјоделските области. Други видови какаду, како што е сјајниот црн какаду, населуваат шуми, дождовни шуми, грмушки, па дури и алпски шуми. Какадуот со црвени вентили се населува на мангрови шуми, па неговото отсуство од северниот дел на Лусон може да биде поврзано со недостатокот на мангрови шуми таму. Неколку видови добро се прилагодиле на човечките модифицирани живеалишта кои се наоѓаат во земјоделските области, па дури и во прометните градови.

Скица на Хенри Стејси Маркс со акварел и гваш

Одгледување[уреди | уреди извор]

Two pink-skinned chicks sparsely covered with incompletely formed whitish feathers standing in a plastic bowl. The pre-feathers are round and pointed and are pinkish towards the base fading to white at the tips
Бели какаду пилиња одгледани за продажба како домашни миленици.

Многу какадуи се парат во јата пред да достигнат сексуална зрелост и го одложуваат размножувањето најмалку една година. Женките се размножуваат за прв пат на возраст од три до седум години, а мажјаците често се постари. Сексуалната зрелост е одложена, така што птиците можат да развијат вештини за одгледување и родителство млади, што е продолжено во споредба со другите птици; младенчињата од некои видови остануваат со своите родители до една година.

Како и повеќето папагали, какадуите се гнездат во шуплина, т.е. се гнездат во дупки на дрвјата. Овие вдлабнатини се формираат од распаѓање или уништување на дрвото со отцепување гранки, габи или инсекти како што се термити или дури и клукајдрвци каде што нивниот опсег се преклопува. На многу места овие дупки се ретки и се извор на конкуренција, како со другите членови од истиот вид, така и со други видови птици и животни. Општо земено, какадуите избираат вдлабнатини само малку поголеми од себе, па оттука видовите со различна големина се гнездат во дупки со соодветни големини. Ако им се даде можност, какадуите претпочитаат гнездење над 7–8 m над земјата и блиску до вода и храна.

Јајцата на какадуите се овални и првично бели. Сепак, тие се обезбојуваат во текот на инкубацијата. Големината на спојката варира во рамките на семејството, при што палминиот какаду и некои други поголеми какаду несат само едно јајце, а помалите видови несат некаде помеѓу две и осум јајца. Снабдувањето со храна исто така игра улога во големината на спојката . Некои видови можат да постават втора спојка ако првата не успее. Околу 20% од снесените јајца се неплодни. Одговорностите за инкубација на какадуите може да ги преземе само женката во случајот со црните какадуи или да ги дели меѓу половите како што се случува кај другите видови. Во случај на црни какаду, женката ја обезбедува мажјакот неколку пати на ден. Младенчињата од сите видови се раѓаат жолтеникави, а младенчињата на палма какаду се раѓаат голи. Времето на инкубација на какаду зависи од големината на видот, при што помалите какадуи имаат период од околу 20 денови, а поголемиот црн какаду Карнаби ги инкубира своите јајца до 29 денови.

Периодот на гнездење исто така варира според големината на видот, при што поголемите видови имаат подолги периоди на гнездење. Тоа е исто така под влијание на сезоната и факторите на животната средина и од конкуренцијата со браќата и сестрите во видови со големина на спојката поголема од една. Голем дел од она што е познато за периодот на гнездење на некои видови зависи од птичарникот– птичарникот може да се спушти по 5 недели и кај големите палмини какаду по 11 недели. Во овој период, телото на младенчињата се покрива со пердуви додека остануваат во шуплината. Растот на пердувите на крилјата и опашката се бавни на почетокот, но побрзи како што се појавуваат примарните пердуви.

Исхрана и хранење[уреди | уреди извор]

Two mainly white-plumaged cockatoos on what appears to be a lawn. One cockatoo is standing upright and has a long upper mandible and orange-pink feathers its face and chest. The other cockatoo has its head in the grass with its bill not visible.
Диви долгофактурирани корели во Перт . Птицата од десната страна го користи својот долг клун за да копа за храна во кратка трева.

Галате, корелите и некои од црните какаду се хранат првенствено со земја; други претежно се хранат со дрвја. Видовите кои се хранат со земја имаат тенденција да бараат сточна храна во јата, кои формираат тесни групи каде што семето се концентрира и дисперзирани линии каде храната е поретко распоредена; тие исто така претпочитаат отворени области каде што видливоста е добра. Западните корели имаат издолжени сметки за ископување на клубени и корени, а какадуот на мајорот Мичел шета во круг околу двојната плоча ( Emex australis ) за да ги извртува и отстрани подземните делови.

Многу видови се хранат со храна во крошните на дрвјата, искористувајќи ја предноста на серотини (складирање на голема количина на семиња во конуси или гуми од растителни родови како што се Еукалиптус, Банксија и Хакеа, природна одлика на австралискиот пејзаж во регионите со сушење. Овие дрвенести плодни тела се недостапни за многу видови и се собираат главно од папагали, какадуи и глодачи во повеќе тропски региони. Поголемите шишарки можат да се отворат со големи сметки од какаду, но се премногу силни за помалите животни. Многу ореви и овошја лежат на крајот од мали гранки кои не можат да ја издржат тежината на какадуот што бара храна, кој наместо тоа ја свиткува гранката кон себе и ја држи со ногата.

Додека некои какаду се генералисти кои земаат широк спектар на храна, други се специјалисти. Сјајното црно какаду е специјализирано за конуси од дрвја од родот Allocasuarina, претпочитајќи еден вид, A. verticillata . Ги држи конусите во стапалото и ги распарчува со својата моќна сметка пред да ги извади семките со јазикот. Некои видови земаат голем број инсекти, особено кога се размножуваат; Всушност, најголемиот дел од исхраната на жолтоопашестиот црн какаду е составен од инсекти. Големата сметка се користи за да се извлечат ларви од гнили дрва и грмушки. Времето кое какадуите го поминуваат во потрага по храна варира во зависност од сезоната. За време на изобилство, можеби ќе треба да се хранат само неколку часа во денот, наутро и навечер, а потоа остатокот од денот го поминуваат во кревање или предење по дрвја, но во текот на зимата поголемиот дел од денот може да го поминуваат во потрага по храна. Птиците имаат зголемени потреби за исхрана за време на сезоната на парење.

Грабливци и закани[уреди | уреди извор]

Силните бури, може да ги поплават вдлабнатините и да ги удават младенчињата. За грабливци на какадуите се сметаат: орелот со клинест опаш, различни видови гуштери, аметистинси питон, црна месарница, белоопаш стаорец,

Како и другите папагали, какадуите можат да бидат погодени од болест на клун и пердуви - пситацин (PBFD). Вирусната инфекција предизвикува губење на пердуви и малформации на клунот и го намалува целокупниот имунитет на птицата. Посебно преовладува во какадуите со сулфур, малите корели и галах, а до денес е забележан кај14 видови какаду. Иако е малку веројатно дека значително ќе влијае на големите, здрави популации на птици во дивината, PBFD може да претставува висок ризик за помалите популации какаду.

Бело какаду и какаду со гребен сулфур биле заразени со протозонот Haemoproteus, а друг какаду со сулфур имал паразит од маларија. Како амазонските папагали и ара, какадуите често развиваат клоакални папиломи.

Социјално учење[уреди | уреди извор]

Надворешни видеоснимки
“Cockatoos learn how to flip open garbage bins by copying each other”, ABC News, July 22, 2021
“The cultural lives of birds”, Knowable Magazine, February 26, 2022

Се покажа дека какадуите учат нови вештини преку социјална интеракција. Во Нов Јужен Велс, истражувачите и граѓанските научници можеа да го следат ширењето на вештините за превртување на капакот додека какадуите учеа еден од друг да отвораат корпи за ѓубре. Птиците во различни области развија свои варијанти за извршување на сложената задача.

Однос со луѓето[уреди | уреди извор]

A cockatoo is perched on a city balcony several floors above the ground. A suburban landscape is in the background.
Какаду со гребен од сулфур посетува балкон во источен Сиднеј

Човечките активности имаа позитивни ефекти врз некои видови какаду и негативни ефекти врз други. Многу видови на отворени земји имаат голема корист од антропогените промени на пејзажот, со големото зголемување на доверливите извори на храна и достапната вода. Се чини дека оваа придобивка е ограничена на австралиските видови, затоа што какадуите кои ги фаворизираат земјите надвор од Австралија не станаа пообилни. Видовите кои живеат во шумите претрпеа многу поради уништувањето на нивните живеалиштата. Се чини дека имаат поспецијализирана исхрана и не можеле да вклучат егзотична храна во нивната исхрана. Забележителен исклучок е црното какаду со жолта опашка во источна Австралија.

Штетници[уреди | уреди извор]

Неколку видови какаду може да бидат сериозни земјоделски штетници. Тие понекогаш се контролираат со пукање, труење или фаќање. Користените методи за ублажување на несмртоносни штети вклучуваат исплашување, манипулација со живеалиштата и обезбедување на депонии за храна за мамки или жртвување на култури за да се одвлече вниманието од главната култура. Тие можат да бидат непријатност во урбаните средини поради уништување на имот. Ги одржуваат своите животи во дивината со џвакање дрво, но во предградијата, тие можат да џвакаат мебел на отворено, рамки од врати и прозорци, меките украсни дрва како што е западниот црвен кедар лесно ги уништуваат. Можат да целат и на надворешни жици и уреди како што се соларни бојлери, телевизиски антени и сателитски чинии. Еден бизнис во центарот на Мелбурн настрада бидејќи какаду со сулфур постојано го вадеа силиконскиот заптив од стаклените прозорци на плочата. Гала и црни какадуи со црвена опашка ги одзедоа електричните кабли во руралните области. Надвор од Австралија, Танимбар корела е штетник на островот Јамдена, каде што ги напаѓа посевите на пченка.

a number of white cockatoos are biting parts of the building wall, leaving chunks of polystyrene missing.
Какадуи со гребен од сулфур ја оштетуваат фасадата на трговскиот центар Sturt Mall, изработена од полистирен

Во 1995 година, владата на државата Викторија објави извештај за проблемите предизвикани од долги фактурирани корели, какаду со сулфур и гала, три вида кои, заедно со малата корела, имаат големи и растечки популации, кои имаат корист од антропогените промени на пејзажот. По наодите и објавувањето на извештајот, овие три видови беа прогласени за незаштитени од страна на гувернерот по наредба на Советот под одредени услови и е дозволено да бидат убивани кога од нив е нанесена сериозна штета на дрвја, лозја, овоштарници, рекреативни резервати и комерцијални култури, но и за штетите направени на куќите. Малата корела е деклариран штетник во земјоделството во Западна Австралија. Птиците оштетуваат пченка, сончоглед, наут и други култури. Во Јужна Австралија, каде што јато може да брои неколку илјади птици, а видот е наведен како незаштитен, тие се обвинети за оштетување на церади на бункери за жито, жици и трепкање на згради, земање жито. од ново засеаните ниви и создавање бучава.

Неколку ретки видови и подвидови, исто така, се забележани како предизвикувачи на проблеми. Црното какаду Карнаби, загрозен вид од Западна Австралија, се смета за штетник во боровите плантажи каде што птиците ги џвакаат водечките гранки на растечките борови дрвја. Тие се исто така познати по тоа што ги оштетуваат посевите со јаткасти плодови и овошни култури. Црното какаду на Баудин, исто така ендемично на југозападниот дел на Западна Австралија, може да биде штетник во насадите со јаболка и круши каде што ги уништува плодовите за да ги извади семињата. Муировата корела, номинираниот подвид на западната корела, е исто така деклариран штетник за земјоделството во Западна Австралија, како и национално ранлива и наведена според државното законодавство како „ретка или веројатно да исчезне“.

Статус и конзервација[уреди | уреди извор]

Two mainly white-plumaged cockatoos facing each other in a cage. Some feathers at the base of the underside of their tails are red
Црвеното какаду е критично загрозен вид на Филипините .
The upper body of a mainly white cockatoo that has raised its left leg to its black beak. Pale-yellow crest feathers are just seen under the more prominent white crest feathers. It has a wide circular rim of featherless blue skin around its eyes. Its irises are brown.
Синоокиот какаду е ранлив вид во Нова Британија .

Птичарство[уреди | уреди извор]

Closeup of a wing-clipped white and salmon-coloured cockatoo ruffling its wings and crest and apparently squawking. It has a ring on its left leg.
Миленик со исечени крила. Какаду со лосос, исто така познати како молукански какаду, се најголемиот вид какаду со бела боја на околу 52 cm долги и тешки 775–935 грама. Какадуите можат да бидат бучни и тешки миленици.
A slender mainly grey male crested parrot with a yellow and orange head perched on a horizontal wooden branch placed high in a room.
Кокател за милениче. Овој папагал има околу 32 cm и е убедливо најмалиот и најлесниот какаду.

Култура[уреди | уреди извор]

Холандскa мртва природа со какаду, од околу 1640 година

Интелигенција[уреди | уреди извор]

Тим научници од Оксфордскот Универзитет, Универзитетот во Виена и Институтот Макс Планк спроведоа тестови на десет необучени Танимбар корели (Cacatua goffini) и открија дека тие се способни да решаваат сложени механички загатки.

 1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име White.
 2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Wright.
 3. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име deKloet.
 4. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Tokita.
 5. Brown DM, Toft CA (1999). „Molecular systematics and biogeography of the cockatoos (Psittaciformes: Cacatuidae)“. Auk. 116 (1): 141–57. doi:10.2307/4089461. JSTOR 4089461. Архивирано од изворникот 27 May 2020. Посетено на 3 March 2013.