Каб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каб крал на неискористен терен за време на последните рунди на државното првенство на САД Куб во 2013 година

Каб е игра на тревник каде што целта е да се удираат дрвени блокови со фрлање дрвени палки кај нив. Кабот може да се опише како комбинација на куглање и потковици. Играта се одвива на мало правоаголно поле за играње, познато како „терен“. На двата краја на теренот се поставени дрвени кабови, а на средината на теренот е поставен „кралот“, поголем дрвен блок. Некои правила варираат од земја до земја и од регион до регион, но крајната цел на играта е да ги собори „кубовите“ на спротивната страна од теренот, а потоа да го собори „кралот“, пред противникот да го стори тоа. Игрите може да траат од пет минути до многу повеќе од еден час. Играта може да се игра на различни површини како трева, песок, бетон, снег, па дури и мраз.

Наводното викиншко потекло на играта доведе некои играчи и љубители на куб да ја наречат играта „Викиншки шах“, иако таа разлика посоодветно го опишува хнефатафл.

Историја[уреди | уреди извор]

Често се тврди дека играта датира од ерата на Викинзите и оттогаш преживеала на шведскиот остров Готланд, иако нема докази за тоа. Друштвото (на) Готландски игри, формирано во 1912 година, не го наведува куб како една од традиционалните игри од Готланд. Таму се вика „Кагелкриг“ (Војна со скитли) и е опишана како варијација на скили и играни со топка. Играта во нејзината модерна концепција стана популарна во доцните 1980-ти кога за првпат беа произведени комерцијалните куб сетови.

Клучната карактеристика на играта (фрлање на противничките тимови) ја делат игрите кука и бунок, од кои и двете доаѓаат од Карелија или соседните области. Играта сега доби меѓународен интерес, а годишното Светско првенство се одржува од 1995 година на Готланд. Големите куб-турнири сега се случуваат низ Европа и Соединетите Американски Држави. Само Белгија одржа над 50 турнири во 2012 година.

На 13 декември 2011 година, Еау Клаире, Висконсин се прогласи за „Каб главен град на Северна Америка“. Градот е домаќин на Државното првенство на Куб на САД од 2007 година и е дом на списанието Кубнатион и многу клубови и лиги, вклучувајќи ја и Еу Клаире Куб Лига, која е најголемата неделна КАБ лига во светот. Дополнително, куб сетови има во локалните училишта, при што некои училишта имаат куб единици на часови по физичко образование и куб клубови.

Делови од игра[уреди | уреди извор]

Типичен сет

Во каб обично се користат дваесет и три парчиња игра:

  • Десет кабови, правоаголни дрвени блокови 10-15висок см и 5–7 cm квадрат на крајот.
  • Еден крал, поголемо дрвено парче 25-30висок см и 7–9 cm квадрат на крајот, понекогаш украсен со дизајн на круна на врвот.
  • Шест палки, 25–30 cm долга и 2,5–4,4 cm во пречник.
  • Шест иглички за обележување на теренот, четири за означување на аглите на теренот и две за означување на централната линија (иако последните две често недостасуваат).

Поставување[уреди | уреди извор]

Кралот и стапчињата во традиционален комплет Каб на холандското првенство

Според правилата за првенство на САД и правилата на Светското првенство, каб се игра на правоаголен терен 5 метри на 8 метри. Аголните колци се поставуваат така што се формира правоаголник. Централните колци се поставени во средината на страничните линии (долгите рабови на правоаголникот), што го дели теренот на две половини. Не се потребни други маркери за да се разграничат границите на теренот, иако се дозволени ознаки кои не се мешаат во играта (како линии со креда). Кралот е поставен исправено во центарот на теренот, а кубовите се поставени на основните линии (кратките рабови на правоаголникот), по пет кубови на секоја страна еднакво оддалечени еден од друг. Кубовите што ја започнуваат играта на основната линија се нарекуваат базни кубови. Основната линија треба да помине низ центарот на кубовите. За мали деца, должината на теренот од 8 метри може да се скрати.

Збирки на правила[уреди | уреди извор]

Два официјални правила за турнири достапни за каб се Правилата на Светското првенство и Правилата на државното првенство на САД.

Преглед на правилата за државно првенство на САД[уреди | уреди извор]

Поставување на полето каб

Куб се игра помеѓу два тима, кои може или не се состојат од само едно лице по тим.

Постојат две фази за редот на секој тим:

  1. Тимот А ги фрла шестте палки (на шведски наречени Кастпине/Кастпинар) од нивната основна линија, на наредените кубови на противникот (наречен Базалин кубс). Фрлањата мора да бидат под рака, а палките мора да се вртат крај преку крај. Не е дозволено фрлање палки настрана, странично или вртење од страна на страна (хеликоптер).
  2. Кубовите кои беа успешно соборени од тимот А, потоа се фрлаат од тимот Б на половината од теренот на тимот А и застанаа на крајот. Овие новофрлени кубови се нарекуваат теренски кубови . Клучната цел е да се држат блиску еден до друг (за да можат да погодат повеќе од еден со едно фрлање на палките (Кастпинар)). Играчот што ги фрла кубовите се нарекува инкастаре.

Ако кабот е исфрлен надвор од игра, т.е., надвор од маркерите на границата или не е надвор од средната линија (Забелешка: откако ќе се подигне, најмалку половина од кубот мора да биде во полето за игра за да се смета во игра), тогаш еден се дава повеќе обид. Ако и ова се изгасне, кубот станува „казнен каб“ и може да биде поставен насекаде во целната половина од страна на противничкиот тим сè додека е должината на најмалку една палка од аголот или Кралот. Ако фрлениот куб чука над постоечката основна линија или полето куб, тогаш кубовите на полето се креваат на местото каде што се потпираат, а кубовите на основната линија се подигнуваат на нивната оригинална локација.

Играјте потоа ги менува рацете, а тимот Б ги фрла палките на кубовите на тимот А, но прво мора да ги собори сите удари на теренот. Ако основната линија куб е соборена пред сите преостанати копчиња на полето, основната линија куб се враќа во својата исправена положба. (Тренските кубови кои се исправаат поради импулсот на ударот се сметаат за соборени. Исто така, кубовите се сметаат за соборени ако на крајот се навалуваат и се потпираат на парче од игра за поддршка. ) Повторно, сите кубови кои се соборени се фрлаат назад на спротивната половина од теренот и потоа застануваат.

Ако било кој тим не ги сруши сите удари на теренот пред да заврши нивниот ред, кубот најблиску до централната линија сега ја претставува основната линија на спротивниот тим, а фрлачите може да се искачат до таа линија за да ги фрлат кубовите на противникот. Ова правило важи само за фрлање палки на полето на спротивниот тим и за удари на основната линија; паднатите кабови се фрлаат од првобитната основна линија, како и обидите да се собори кралот.

Играта продолжува на овој начин додека тимот не успее да ги собори сите кубови на едната страна, и од полето и од основната линија. Ако на тој тим му преостануваат пендреците за фрлање, тие сега се обидуваат да го соборат кралот. Ако фрлач успешно го собори кралот, нивниот тим ја добил играта.

Ако во кое било време во текот на играта кралот биде соборен со палка или каб, тимот што фрла веднаш ја губи играта.

На турнирите, победниците обично се одредуваат со играње најдобро од три.

За неформална игра помеѓу играчи со многу различни способности, како возрасен и дете, дозволено е да се скрати должината на теренот. Друга опција е двајцата играчи да играат во ист тим и да продолжат да се менуваат за време на играта.

John Raab demonstrates form
Каб формираше демонстрација на натпреварот Петерсон Мидзапад во 2009 година

Турнири[уреди | уреди извор]

Тим кој учествува на турнир во каб. Играчот ги фрла (внесува) кубовите назад во полето.
Холандскиот Каб-тим Јан-Дидерик ен де Равенвангерс на холандското првенство 2016 година.

Светското првенство Каб се одржува секоја година на островот Готланд, Шведска. Првенството на САД се одржува секоја година во Еау Клаире, Ви.

Турнирите во САД експлодираа од 2007 година, особено на Среден Запад. Во 2016 година, листата на турнири во САД вклучува над 40 турнири. Поголемиот дел од турнирите се наоѓаат во Минесота и Висконсин.

Во 2013 година, повторно беше воведен првенството на Среден Запад на САД. Годишниот турнир патува низ Средниот Запад. (2013: Рокфорд, Ил.; 2014: Декора, IA; 2015: Медисон, ВИ; 2016: Медисон, ВИ; 2017: Шакопи, МН; 2018: Кантон, ОХ)

Европските турнири се одржуваат во Шведска, Германија, Швајцарија, Белгија, Холандија, Чешка, Велика Британија и Италија. Повеќето земји имаат свое државно првенство.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]