КУД „Пралипе“

Од Википедија — слободната енциклопедија

КУД „Пралипе“ ― културно-уметничко друштво на Ромите од Скопје. Основано е од група ентузијасти.

Друштвото има приредено неколку илјади концерти во земјата и во странство, со први награди на фестивалите во Дижон (Франција), Закопане (Полска) и во други европски земји.

Има значаен придонес во афирмацијата на ромската култура.