И секој ден, мрмотот те поздравува

Од Википедија — слободната енциклопедија
Денот на марморот 2005

И секој ден, марморот те поздравува (англиски: Groundhog Day) — американска комедија од 1993 година. Бил Мари игра во него арогантен, самоцентричен и циничен метеоролог кој е заглавен во временска основа и го доживува истиот ден одново и одново, како прочистен човек може да го продолжи својот живот. Режија: Харолд Рамис.

Содржина[уреди | уреди извор]

Фил Конорс е телевизиски метеоролог кој се плаши од неговата годишна посветеност да го пријави ритуалот во малиот град Пункссутани, Пенсилванија, бидејќи се чувствува повикан на повисоки почести. Заедно со Рита, неговиот нов шеф на фотографија и снимател, тој заминува на 1-ви февруари во Пункссутани, каде што 2 февруари се одбележува како ден на мармотот. Фил доаѓа во лошо расположение во градот и луѓето таму го нервираат, вклучувајќи го и неговиот тим. Следното утро неговото расположение не се подобрило. Тој смета дека е понижувачко што мора да направи ТВ-извештај за мармор, и сака да се извлече што е можно побрзо. Но, бидејќи автопатот е блокиран од снежна бура, Фил е принуден да остане таму повторно по настанот.

Вудсток опера, во филмот хотелот на Пункссутани

Ова е местото каде што неговиот ден започнува одново и одново со истите настани: секое утро во 6 часот, тој се разбудува со радио часовник , која ја свири песната "Јас те земав бебе" од Сони и Шер, тогаш радио-домаќините го најавуваат денот на мармор, бидејќи е повторно и повторно на 2 февруари. Освен фактот дека тој никогаш не може да го напушти Пункссутани поради невремето, Фил може да го помине денот како што сака; Никој освен него не сфаќа дека денот на суетата постојано се повторува. Во почетокот Фил е неверодостоен и се сомнева во неговиот ум, но наскоро тој почнува да го користи своето знаење за себе за да создаде екстравагантен живот полн со забава, пари и жени.

Но, кога тој се обидува да ја заведе својата колега Рита, тој ден од ден на ден пропаѓа. Конечно, тој се уморува и почнува да очајува. Тој извршува самоубиство на многу начини, но никој не може да стави крај на феноменот на бескрајно повторувачкиот ден - тој секогаш се буди повторно во шест часот во неговата хотелска соба. Тој му верува на Рита, и еден од нејзините совети му помага да пронајде други цели чекор по чекор во неговиот затворен живот: Фил почнува да ги поминува своите денови значајни и образовани. Секој ден Фил мора повторно да ја освои довербата на Рита затоа што се вљубил во неа. Фил станува добродетел на другите и може да им помогне на речиси секој во градот да има подобар ден. Само еден изнемоштен бездомник не може да го спаси од смрт во било кој од неговите обиди.

Притоа, Фил успева постепено да се трансформира во подобра, несебична личност со користење на овие денови на повторување за еден вид на самообразование. Сето ова го прави ценет и популарен човек; тој се наоѓа заљубен во Рита, а времето завршува конечно, тој се буди на долгоочекуваниот 3 февруари во веќе мразениот кревет, овој пат со страната на Рита. Двајцата одлучиле да се преселат во Панксутауни.