Ифигенија во Тварис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ифигенија на Тварис ( French:  , Ифигенија во Таурис ) е опера од 1779 година од Кристоф Вилибалд Глук во четири чина. Тоа е негова петта опера на француската сцена. Либретото го напишал Никола-Франсоа Гилард .

Со Ифигенија, Глук ја презел својата оперативна реформа до својот логичен заклучок. Рециталите се пократки и тие се придружени со музика и игра (т.е. жичани и други инструменти со кои може да се игра, а не само со жичана придружба). Вообичаените движења за танцување што се наоѓаат во француската трагедија и музика се скоро целосно отсутни. Драмата е, во крајна линија, заснована на претставата Ифигенија во Таури од античкиот грчки драматичар Еврипид, која се занимава со приказни во врска со семејството на Агамемнон, после Тројанската војна .