Итонамајски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Итонамајски јазик
Застапен воБоливија
Говорници<5  
Јазично семејство
Писмолатиница
Статус
Службен воБоливија
Јазични кодови
ISO 639-3ito

Итонамајскиот јазик (Itonama) е скоро изумрен изолиран јазик кој се зборува во амазонските долини во Боливија. Јазичарот Гринберг го класифицирал јазикот како дел од паезанските јазици, но сепак јазикот сè уште се смета за изолиран јазик. Според уставот на Боливија, јазикот е еден од службените јазици во државата.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Самогласки[уреди | уреди извор]

предни централни задни
високи i ɨ u
средни e ɵ
ниски a

Дифтонзи: /ai au/.

Согласки[уреди | уреди извор]

билабијални алвеоларни посталвеоларни непчени меконепчени глотални
стопирачки чисти p t k ʔ
ејективни
звучни b d
африкативни Plain
ејективни tʃʼ
фрикативни s h
носни m n
латерални l
вевни ɾ
полусамогласки w j

Наводи[уреди | уреди извор]

  • (шпански) Crevels, Mily (2002). „Itonama o Sihnipadara, Lengua no clasificada de la Amazonía Boliviana“ (PDF). Estudios de Lingüística. 16.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]