Италијански колбас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Италијански колбас

Италијански колбас во Северна Америка најчесто се однесува на вид свински колбас. Колбасот често е карактеристичен по тоа што е зачинет со анасон како примарен зачин. Во Италија, пак, се прават широк спектар на колбаси, од кои многу се сосема различни од гореспоменатиот производ.

Најчестите сорти што се продаваат како „италијански колбас“ во супермаркетите се лути, слатки и благи. Главната разлика помеѓу лут и благ е додавањето на дробена лута црвена пиперка во мешавината на зачини од првата. Разликата помеѓу благ и сладок е додавањето на сладок босилек во вториот.

Во Австралија, колбас ​​зачинет првенствено со анасон се продава како „италијански колбас“.

Историја[уреди | уреди извор]

Првично познат како „луканица“, првиот доказ за колбасот датира од 1 век п.н.е., кога римскиот историчар Маркус Терентиус Варо го опишал полнењето зачинето и солено месо во свински црева, на следниов начин: „Луканица го нарекуваат мелено месо полнето во свинско црево, а нашите војници научија како да го подготвуваат“. Списите на Цицерон и Марсијал, исто така, ја споменуваат Луканија како родно место на колбасот, потврдувајќи го неговото потекло во Базиликата.