Италијанска легенда

Од Википедија — слободната енциклопедија

Италијанска легенда — основа на ова дело претставува писмото на Анастасиј Библиотекарот до епископ от Гаудерик Велетриски за откривањето на моштите на Св. Климент Римски во Херсон од КонстантинСв. Кирил на пат за Хазарска мисија , а 868 г. донесени од Браќата во Рим. Напишана е веројатно меѓу 870-882 г., кога Гаудерик можел да му го предаде ракописот на папата [[Јован Ⅷ[1].

Литература[уреди | уреди извор]

  • С. Брлиева. „ Кирило-методиевски студии“, 5, С., 1988, 156–162.

Наводи[уреди | уреди извор]