Италијанска Швајцарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јазични подрачја во Швајцарија – сооднос на мнозинското население согласно статистичко испитување спроведено во 2010 година. Управната поделба на картата е согласно 1 јануари 2021 година.
  германски
(65,6% од населението; 73,3% од Швајцарците)
  француски
(22,8% од населението; 23,4% од Швајцарците)
  италијански
(8,4% од населението; 6,1% од Швајцарците)
  реторомански
(0,6% од населението; 0,7% од Швајцарците)

Италијанска Швајцарија (италијански: Svizzera italiana) или Италијанскојазична Швајцарија — поим со којшто се опишуваат подрачјата на Швајцарија во коишто мнозинското население говори италијански. Италијанскојазичниот дел од Швајцарија во 2015 година броел отколку 350.000 жители, односно околу 6% од вкупното население на земјата, коишто главно ги населуваат кантоните Тичино и Граубинден. Сепак, во Швајцарија живеат околу 700.000 италијанскојазични лица, кои претставуваат околу 8% од вкупното население. Најголема општина во Италијанска Швајцарија со околу 68.000 жители е градот Лугано, којшто всушност е и најголем град во којшто се зборува италијански надвор од Италија.[1]

Италијанскиот е службен јазик во Швајцарија и со тоа правно е еднаков со германскиот и францускиот.[б 1][2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Ретороманскиот како четврти државен јазик на Швајцарија има статус на службен јазик само во интеракција со ретороманскојазичното население.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Popolazione in crescita.RSI Radiotelevisione svizzera. 14 maggio 2017. (италијански)
  2. Amtssprachen und Landessprachen der Schweiz. Schweizerische Nationalbibliothek NB. 14. Mai 2017. (германски)