Источнофризиско говедо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Источнофризиско говедо

Источнофризиско говедо е раса на млечни говеда што потекнува од крајбрежните региони на Северното Море на северна Германија и Холандија .

До 18 век во овие региони се одгледувал добиток со разновидни бои. После 1750 година, доминантен бил типично обоениот добиток со црна боја, но имало и еднобојни говеда со црвена и црвена боја.

Во 1878 година во Источна Фризија (Германија) е основана првата компанија за размножување на говеда. Источна Фризија и Источна Прусија (денес Русија, Литванија и Полска ) биле најважните региони за размножување на расата. Подоцна се проширло низ цела северна и централна Германија. Од 1958 година во Западна Германија, расата била прекрстена Холштајн-фризиско говедо. Од 60-тите години на 20 век, овие вкрстени животни се доминантни и така се родила германската црно-бела раса на говеда.[1]

Во Источна Германија, расата била прекрстена со Џејзерски говеда и Холштајнско-фризиски говеда за да се создаде германска раса на добиток од црна млечка .[2]

Оригиналниот вид на размножување бил зачуван во Источна Германија како генетски резерват. Поединечни одгледувачи во Западна Германија и во Холандија исто така биле во можност да го зачуваат оригиналниот тип.

Единките на источнофризиското говедо се помали од Холштајн-фризиски говеда и имаат помал волумен на млеко, но тие се поплодни и долготрајни од нив. Направена е споредба помеѓу стапките на раст на мускулите и искористеноста на енергијата на биковите Флеквие, во споредба со бикови на Холштајн-фризиски говеда. Откриено е дека биковите Флеквие имале побрзи стапки на раст, на труповите имале помал дел на маснотии, особено во делот на абдоминалните масти, а животните можеле да бидат заклани на претходен датум кога се хранат со слични диети.[3]

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. Valerie Porter (2002). Mason's World Dictionary of Livestock Breeds, Types and Varieties. CABI. стр. 55. ISBN 978-0-85199-430-7.
  2. Rob Cook (2015-06-26). „Cattle breeds from Germany“. Beef2Live. Посетено на 2015-08-10.
  3. H. de Boer; J. Martin (6 December 2012). Patterns of Growth and Development in Cattle: A Seminar in the EEC Programme of Coordination of Research on Beef Production held at Ghent, October 11–13, 1977. Springer Science & Business Media. стр. 505–. ISBN 978-94-009-9756-1.