Историја на Народот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Проектот за скулптура на Силке Вагнер „Историјата на Минстер одоздола“ изложува документација од архивата на еколошкиот центар

Историјата на народот, или историјата одоздола,[1] е еден вид на историски наратив кој се обидува да ги објасни историските настани од перспектива на обичните луѓе, а не од лидерите. Ги акцентира обесправените, угнетените, сиромашните, неконформистите и генерално маргиналните групи. Авторите вообичаено се левичари и имаат на ум марксистички модел, како во пристапот на движењето Историска Работилница во Британија во 1960-тите.[2]

„Историјата одоздола“ и „историјата на народот“[уреди | уреди извор]

Лусиен Февр првпат ја употребил фразата „histoire vue d'en bas et non d'en haut“ (историја гледана одоздола, а не одозгора) во 1932 година кога го пофалил Алберт Матиез затоа што сакал да ја каже „histoire des masses et non de vedettes“ (историја на масите, а не на старлетите).[3] Тоа било исто така користено во насловот на книгата на А. Л. Мортон од 1938 година, Историјата на Народот на Англија.[4] Сепак, есејот Историјата Одоздола на Е.П. Томсон во Литературниот Додаток на Времињата (1966), е оној кој ја донесе фразата на фронотот на историографијата од 1970тите.[5]:113[6][7] фразата била популаризирана меѓу луѓе кои не се историчари со книгата на Хауард Зин од 1980 година, Историја на Народот на Соединетите Држави.[8]

Опис[уреди | уреди извор]

Историјата на еден народ е историја како приказната на масовните движења и аутсајдерите. Поединци кои не биле вклучени во минатото во други видови на историски наративи се дел од примарниот фокус на теоријата на историјата одоздола, која ги вклучува обесправените, угнетените, сиромашните, неконформистите, субалтерните и генерално заборавените луѓе. Оваа теорија, исто така, вообичаено се фокусира на настаните што се случуваат во Француската револуција, или кога огромен бран на помали настани предизвикуваат одредени случувања. Овој ревизионистички пристап кон пишувањето на историјата директно се спротивставува на методите кои имаат тенденција да ги нагласат поединечните големи личности во историјата наместо групи на луѓе или народи. Овие методи се употребуваат во историскиот наратив на Големиот Човек, односно теоријата на Големиот Човек.

Историјата на народот тврди дека движечкиот фактор на историјата е секојдневниот живот на обичните луѓе, нивниот социјален статус и професија. Тоа се факторите кои ги „притискаат и влечат“ мислењата и овозможуваат развој на трендови, наспроти важните луѓе кои воведуваат идеи или иницираат настани.

Во својата книга Историја на Народот на Соединетите Држави, Хауард Зин напишал: „Историјата на која било земја, претставена како историја на едно семејство, крие жестоки конфликти на интереси (понекогаш експлодирајќи, а најчесто потиснати) помеѓу освојувачите и покорените, господарите и робови, капиталисти и работници, доминатори и доминирани во раси и прошетки и секс. И во таков свет на конфликти, свет на жртви и џелати, мисловните луѓе имаат задача, како што сугестирал Албер Ками, да не бидат на страната на џелатите.“[9]

Критика[уреди | уреди извор]

Историчарот Гај Бејнер напишал дека „неомарксистичките знаменосци на историјата одоздола на моменти прибегнаа кон идеализирани и недоволно софистицирани дефиниции за „народот“, несоодветно припишувајќи му вродени прогресивни вредности. Во пракса, демократската историја во никој случај не е егалитарна“.[10]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. E. P. Thompson, "History from Below", Times Literary Supplement, 7 April 1966, pp. 279–80.
 2. Wade Matthews (2013). The New Left, National Identity, and the Break-up of Britain. BRILL. стр. 20–21. ISBN 9789004253070.
 3. When the State Trembled 1442660228 Reinhold Kramer, Tom Mitchell - 2010 "It was Lucien Febvre who first used the phrase 'history from below' when in 1932 he observed that Albert Mathiez, a founding member of the Annales tradition, had sought 'histoire des masses et non de vedettes; histoire vue d'en bas en non ..."
 4. AL Morton Compendium of Communist Biographies, Graham Stevenson, Accessed Feb 2014
 5. Black, Jeremy; MacRaild, Donald M. (1 January 2016) [2007]. Studying History. Macmillan Education UK. ISBN 978-1-137-47860-3.
 6. Thompson, Edward P. (1966), „History from Below'“, The Times Literary Supplement
 7. Black and MacRaild wrote that Thompson's 1966 essay, 'History from below', in the Times Literary Supplement "was the real starting point, not only of the term, but of attempts to define it, to intellectualise about it, and to give it a coherent agenda...."
 8. Howard Zinn (1980). A People's History of the United States. London and New York: Longman.
 9. chapter: Columbus, The Indians, and Human Progress
 10. Guy Beiner, Forgetful Remembrance: Social Forgetting and Vernacular Historiography of a Rebellion in Ulster (Oxford University Press, 2018), pp. 9.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

 

 • A People's History of England by A. L. Morton (Victor Gollancz: London, 1938)
 • Howard Zinn (1980). A People's History of the United States. London and New York: Longman.
 • An Indigenous Peoples' History of the United States by Roxanne Dunbar-Ortiz (Washington; Beacon Press, 2014)
 • A People's History of the United States (in 8 volumes) by Page Smith (New York: McGraw-Hill, 1976–1987)
 • A People's History of the Supreme Court by Peter Irons (New York: Viking, 1999)
 • A People's History of the World by Chris Harman (London: Bookmarks, 1999)
 • A People's History of the Second World War by Donny Gluckstein (Pluto Press, 2012)
 • A People's History of World War II by Marc Favreau (New press, 2011)
 • The Hundred Years War: A People's History by David green (Yale University Press, 2014)
 • A People's History of the American Revolution: How Common People Shaped the Fight for Independence by Ray Raphael (New York: New Press, 2001)
 • The Congo: From Leopold to Kabila: A People's History by Georges Nzongola-Ntalaja (London, NY: Zed, 2002)
 • A People's History of the Vietnam War by Jonathan Neale (New York: New Press, 2003)
 • The Assassination of Julius Caesar: A People's History of Ancient Rome by Michael Parenti (New York : New Press, 2003)
 • A History of the Swedish People, Vol. 1: From Prehistory to the Renaissance by Vilhelm Moberg (Minneapolis: University of Minnesota Press, 2005)
 • A History of the Swedish People, Vol. 2: From Renaissance to Revolution by Vilhelm Moberg (Minneapolis: University of Minnesota Press, 2005)
 • A People's History of Science: Miners, Midwives, and "Low Mechaniks" by Clifford D. Conner (New York: Nation, 2005)
 • A People's History of the Civil War: Struggles for the Meaning of Freedom by David Williams (New York: New Press, 2005)
 • A People's Tragedy: The Russian Revolution: 1891-1924 by Orlando Figes (Penguin Books, 1998)
 • A People's History of the Mexican Revolution by Adolfo Gilly (New York, NY: New Press, 2005)
 • A People's History of the French Revolution by Eric Hazan (Verso, 2014)
 • A People's History of Christianity: The Other Side of the Story by Dianna Butler Bass (Harper One, 2010)
 • Christian Origins: A People's History of Christianity, Vol. 1 by Richard A. Horsley (Minneapolis: Fortress Press, 2005)
 • Late Ancient Christianity: A People's History of Christianity, Vol. 2 by Virginia Burrus (Minneapolis: Fortress Press, 2005)
 • The English Civil War: A People's History by Diane Purkiss (New York: Basic Books, 2006)
 • Reformation Christianity: A People's History of Christianity by Peter Matheson and Denis R. Janz (Minneapolis: Fortress Press, 2007)
 • The Darker Nations: A People's History of the Third World by Vijay Prashad (New York: New Press: W.W. Norton, 2007)
 • A History of the Arab Peoples by Albert Hourani (Warner Books, 1992)
 • Hearts and Minds: A People's History of Counterinsurgency by Hannah Gurman (New Press, 2013)
 • A People's History of the U.S. Military by Michael A. Bellesiles (New Press, 2013)
 • A People’s History of Poverty in America by Stephen Pimpare (New York: New Press ; London : Turnaround, 2008)
 • A People's History of Environmentalism in the United States by Chad Montrie (Bloomsbury Academic, 2011)
 • For All the People: Uncovering the Hidden History of Cooperation, Cooperative Movements, and Communalism in America by John Curl (PM Press, 2012)
 • Collective Courage: A History of African American Cooperative Economic Thought and Practice by Jessica Gordon Nembhard (Penn State university press, 2014)
 • A People’s History of Sports in the United States by Dave Zirin (New York; London: New Press, c2008)
 • A People’s Art History of the United States by Nicolas Lampert (New press, 2010)
 • Downwind: A People's History of the Nuclear West by Sarah Alisabeth Fox (Bison Books, 2014)
 • A People's History of London by Lindsey German & John rees (Verso, 2012)
 • The Blood Never Dried: A People's History of the British Empire by John Newsinger (London: Bookmarks, 2009)
 • A Renegade History of the United States by Thaddeus Russell (New York: Free Press, 2010)
 • A People's History of Scotland by Chris Bambery (Verso, 2014)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Wikibooks
Wikibooks
Англиските Викикниги нудат повеќе материјал на тема:
 • libcom.org/history - Порано peopleshistory.co.uk, веб-страница за народна историја