Исландски саги

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гретир подготвен за бора,илустрација од ракописот Исландски саги манускрипт од седумнаесеттиот век

Исландските саги (исландски: Íslendingasögur) - исто така познати како семејни саги - се прозна историја во која најчесто се опишуваат настаните што се случувале во Исланд во 10-ти и почетокот на 11 век, за време на т.н. Доба на сагата. Тие се најпознатите примероци на исландска литература.

Исландските саги се литературен феномен на тринаесеттиот и четиринаесеттиот век. Тие се фокусирани на историјата, особено на генеалошката и семејната историја. Тие се одраз на борбата и конфликтот кој настана во рамките на општествата на втората и третата генерација на исландски доселеници.

Авторите на овие саги се непознати. Научниците веруваат дека една, Егилсовата сага е напишана од Снори Стурлусон, потомок на еден од хероите на сагата, но тоа останува неизвесно и несигурно. Стандардната модерна верзија на исландски саги е позната како Íslenzk fornrit.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Íslendinga sögur - оригинални текстови
  • Sagnanet- фотографии од оригинални ракописи