Прејди на содржината

Исландски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Исландски)
Исландски јазик
íslenska
Изговорis(t)lɛnska
Застапен воИсланд
Говорници320,000  (2011)[1]
Јазично семејство
индоевропско
Писмоисландска азбука
Статус
Службен во Исланд
Регулативен органИнститут за исландски студии Арни Магнусон
Јазични кодови
ISO 639-1is
ISO 639-2ice (B)
isl (T)
ISO 639-3isl
Linguasphere52-AAA-aa
Исландски јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Hver maður er borinn frjáls og jafn öðrum að virðingu og réttindum. Menn eru gæddir vitsmunum og samvizku, og ber þeim að breyta bróðurlega hverjum við annan.
Македонски Сите човечки суштествa се раѓaaт слободни и еднакви по достоинство и правa. Tиe се обдарени со разум и совест и требa да се однесувaaт еден кон друг во дуxот на општо човечкaтa припaдност.
Портал: Јазици

Исландски јазик (íslenska) — северногермански јазик и службен и мајчин јазик на населението на територијата на Исланд. Јазикот е сличен со фарскиот јазик со западните дијалекти на норвешкиот јазик. Додека скоро сите западногермански јазици ги редуцирале инфлекциите на деклинациите на именките, исландскиот јазик се состои со граматички правила слични на латинскиот јазик или со старонорвешки јазик или староанглиски јазик.

Правопис[уреди | уреди извор]

Исландската азбука е заснована на латиницата. Карактеристично за азбуката е тоа што има задржано две стари букви кои се користеле во минатото и кај останатите германски јазици.

големи букви
A Á B D Ð E É F G H I Í J K L M N O Ó P R S T U Ú V X Y Ý Þ Æ Ö
мали букви
a á b d ð e é f g h i í j k l m n o ó p r s t u ú v x y ý þ æ ö

Буквата é била официјално усвоена во 1929 година и го заменила диграфот je,[2] додека пак буквата z била официјално укината во 1973.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Самогласки[уреди | уреди извор]

монофтонзи
предни задни
рамни заоблени
затворени i u
скоро затворени ɪ ʏ  
средно отворени ɛ œ ɔ
отворени a
дифтонзи
предни задни
средни ei øy ou
отворени ai au

Согласки[уреди | уреди извор]

Согласки
билабијални лабио-дентални дентални алвеоларни непчани меконепчани глотални
Носни m     n     ɲ̊ ɲ ŋ̊ ŋ    
експлозивни p     t     c k ʔ  
фрикативни     f v θ ð s   ç j x ɣ h  
апроксимантни           l̥ˠ l lˠ        
треперливи             r            

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]