Прејди на содржината

Исламот и астрологијата

Од Википедија — слободната енциклопедија

Астрологијата се однесува на проучувањето на движењата и релативните позиции на небесните тела толкувани како влијаат врз човечките работи и природниот свет[1]. Исламската јурисдикција, Куранот, Хадисот, Ијма (научен консензус) и Кијас (аналогија) ги поставуваат упатствата за ставот што исламот кој го зазема во астрологијата. Одлуката за концептот е поделена на она што е дозволено и она што е забрането. Астрологијата е постојано присутна сила во исламската историја и култура уште од 8 век[2]. Во рамките на системите за исламското верување постојат мислења кои се согласуваат и не се согласуваат со концептот на небесните суштества (вклучувајќи ѕвезди, месечини и галаксии) кои имаат влијание врз животните форми. Додека огромното мнозинство на исламски секти и научници го отелотворуваат верувањето дека астрологијата е фундаментално забранета според надлежните власти опфатени со Куранот и Хадисот, некои научници сметаат дека апстрактните форми на астрологијата се пробиле во овој свет и дека така постои средство преку кое небесните суштества имале одредена улога во влијанието врз историските настани.

Многу толкувања на Куранот (примарен исламски текст) укажуваат на астрологијата како она што е спротивно на основните принципи што ги проповеда исламската верска традиција. Астрологијата на крајот укажува на улогата на небесните суштества во влијанието врз копнениот живот и во секојдневниот живот на поединците; на крајот спречувајќи ја нивната судбина. Различни извадоци од Куранот се толкуваат за да се побие оваа теорија. Најочигледно исламските научници ги земаат изјавите на Куранот во Сура Ал Џин. Во целина, потребата на хороскопи и последователното користење на астрологијата се отфрлаат во исламот. И покрај тоа, исламот создава преку Куранот употреба на астрологија при одредување на времето во годината (т.е. определување на месечевиот календар), како и на компактните лежишта. Куранот го отелотворува овој концепт укажувајќи на небесните суштества како „обележја“ украсени за приврзаниците како средство со кое тие би се воделе. Според тоа, Куранот укажува на примарната цел на астрологијата како средство за обезбедување физичко водство или навигација.

Хадисот се повикува на упатствата и практиките на пророкот Мухамед. Пророкот Мухамед упатил разни тврдења во врска со законитоста или незаконитоста на астрологијата во однос на исламската верска традиција. Раскажано од Абу Давуд, се сугерира дека пророкот Мухамед изјавил: „Кој бара знаење од вездите, бара една од гранките на вештерството ...“; тоа е забрането во исламот.

  1. „Astrology | Definition of astrology in English by Oxford Dictionaries“. Oxford Dictionaries | English. Архивирано од изворникот на 2017-06-30. Посетено на 2019-05-12.
  2. Kalın İbrahim. The Oxford encyclopedia of philosophy, science, and technology in Islam. Oxford. ISBN 9780199358434. OCLC 868981941.