Исламот во Ерусалим

Од Википедија — слободната енциклопедија

OldWorldMapNearJerusalemCityCouncil.JPG

Ерусалим

Имиња

Морија · Сион · Аелија Капитолина

Историја · Хронологија

10 век п.н.е. · 721 п.н.е. · 597 п.н.е.
587 п.н.е. · Период на Вториот храм · 70
614 · 637 · Среден век · 1099
1187 · 1244 · 1917 · 1947 · 1948

Религиозно значење

Јудаизам  · Христијанство · Ислам
Рид на храмовите · Западен ѕид
Златна купола · Ал Акса
Светиот Гроб

Демографија · Луѓе

Патријарси · Рабини
Голем муфтија · Градоначалници

Археолошки градби  · Најпознати места
Населби · Планини
Транспорт  · Образование
Позиции
Источен Ерусалим

Ерусалимски закон · Ден на Ерусалим
Знаме · Грб

Emblem of Jerusalem.svg

Во исламот, градот Ерусалим е од големо значење. Овој град е трет најсвет град во исламот, по Мека и Медина. На местото каде денеска се наоѓа Ал Акса, некогаш се простирал ерусалимскиот храм. Во Ерусалим се наоѓа и Златната џамија, место кое според исламот Мухамед воскреснал кон небото. Бројот на муслимани во градот се претпоставува дека е околу 100 000, но некогаш тој број изнесувал многу повеќе. Но по прогласувањето на независноста на Израел, и по арапско-израелскиот конфликт, нивниот број значително се намалил.