Прејди на содржината

Искористување на земјата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тропските шуми уништувањето на шумите за палмино масло плантажи во Костарика

Потрошувачката на земјиште како дел од потрошувачката на човечки ресурси е претворање на земјиштето со здрава почва и недопрени живеалишта во области за индустриско земјоделство, сообраќај (изградба на патишта) и особено урбани населби. Поформално, ЕАЗЖС (Европска агенција за заштита на животната средина)[1] идентификува три активности кои трошат земјиште :

  1. Проширување на изградената површина што може директно да се измери;
  2. апсолутниот обем на земјиште што е предмет на експлоатација од земјоделство, шумарство или други економски активности; и
  3. прекумерната експлоатација на земјиштето што се користи за земјоделство и шумарство.

Во сите тие аспекти, потрошувачката на земјиште е еквивалентна на типичната употреба на земјиштето во индустриски развиените региони и цивилизации.

Изградба на згради во Олстин, Полска
Изградба на патишта во Олстин, Полска

Бидејќи често споменатите активности за претворање се практично неповратни, се користи и терминот загуба на земјиштето. Од 1990 до 2000 година, 1,4 милиони хектари отворен простор беа потрошени во САД.[2] Во Германија, земјиштето се троши со брзина од над 70 хектари секој ден (250 000 хектари на 10 години).[3] Во Европската унија, се проценува дека зафаќањето на земјиштето е приближно околу 1,2 милиони хектари во 21 земја на ЕУ во периодот 1990-2006 година.[4]

Губењето на земјиштето исто така може да се случи поради природни фактори, како што е ерозија или опустинување - сепак, повеќето од нив, на крајот, можат да се следат и во човековите активности . Друго малку поинакво толкување на поимот е присилното раселување или присилното стекнување на домороден народ или доселеници од нивната оригинална земја поради грабнување на земјиште итн.. Повторно, во повеќето случаи, ова ќе се должи на економски причини како што се пребарувања за профитабилни инвестиции и комодификација на природните ресурси .

И покрај тоа што глобалната загуба на земјиште напредува со застрашувачка брзина, отпечатокот на земјиштето, областа што ја бараат некои западни земји може да биде многу поголема од земјиштето што навистина се користи, па дури и достапно во самата земја.[3][5]

Додека цените на земјиштето се зголемија во првите неколку години на 21-от век, економијата на потрошувачката на земјиште сè уште нема сметководство за целосна цена на животната средина за да ги додаде долгорочните трошоци за деградација на животната средина .

Последици од потрошувачката на земјиште

[уреди | уреди извор]

Главните ефекти од пренамената на земјиштето за економски раст се:

Пренамена на земјиштето во Верштат, Германија
  1. „The concept of environmental space“. European Environment Agency EEA. 1997.
  2. Robert I. McDonald, Richard T. T. Forman, and Peter Kareiva (2010-03-03). „Open Space Loss and Land Inequality in United States' Cities, 1990–2000“. PLOS ONE. 5 (3: e9509): e9509. Bibcode:2010PLoSO...5.9509M. doi:10.1371/journal.pone.0009509. PMC 2831069. PMID 20209082. Nationally, 1.4 million ha of open space was lost, and the amount lost in a given city was correlated with population growthCS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  3. 3,0 3,1 "Limit land consumption worldwide!" The Soil Atlas 2015 has been released“. 2015. About 60 per cent of the land used to meet European demand is located outside the EU. This makes Europe the continent that is most dependent on land beyond its borders to sustain its lifestyle, its agricultural industry and its hunger for energy.
  4. Gardi, Ciro; Panagos, Panos; Liedekerke, Marc Van; Bosco, Claudio; Brogniez, Delphine De (2015-05-04). „Land take and food security: assessment of land take on the agricultural production in Europe“. Journal of Environmental Planning and Management. 58 (5): 898–912. doi:10.1080/09640568.2014.899490. ISSN 0964-0568.
  5. „The true cost of consumption - The EU's land footprint“ (PDF). FOE Europe. 2016. The European Union uses more than its fair share of global land. In 2010, the amount of land used to satisfy our consumption, solely of agricultural goods and services, amounted to 269 million hectares – that’s 43% more agricultural land than is available within the EU itself and an area almost the size of France and Italy used outside of our borders.