Прејди на содржината

Ирско републиканство

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Раѓањето на Републиката“, од Волтер Паџет.

Ирско републиканство (ирски. poblachtánachas Éireannach, англ. Irish republicanism) — идеологија и политичко движење кое се противи на британското присуство во Ирска и се залага целиот остров Ирска да стане обединета, независна и егалитарна република.

Движењето, кое има демократски и националистички карактер, почнало да зајакнува во 18 век, а својот врв го достигнало во 20 век. Цел на борбата е да се стави крај на британското владеење во Ирска со цел земјата да стане обединета република. Британското владеење, всушност трае речиси 700 години, а Ирците се обидувале да се ослободат преку разни бунтови и востанија.[1][2]

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Предлошка:ReferênciasНаводи

  1. Ó Ceallaigh, Daltún, New Perspectives on Ireland:Colonialism & Identity, Léirmheas, Dublin, 1998, ISBN 0-9518777-6-3 p. 9-13
  2. Kee Robert, The Green Flag: A History of Irish Nationalism, (1972) ISBN 0-297-17987-X p. 158