Ирен Шир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ирен Шир (родена на 25 февруари 1949) е германско-британска поп-пејачка. Таа имала хит на германската листа на синглови („Goodbye Mama“) во 1973 година. Таа завршила на четвртото место на Евровизискиот изборен натпревар 1974 година, претставувајќи го Луксембург, шесто на Евровизискиот натпревар 1978 кој ја претставува Германија и 13-то место за Луксембург во 1985 година.

Животот и кариерата[уреди | уреди извор]

Родена во Ромфорд, Англија, Шир ги поминала своите рани години во Билерикеј, Есекс во Велика Британија, каде што одела на училиште. Таа беше откриена на почетокот на 1960-тите, преку натпревар за таленти. Пеела за неколку поп-групи, како што се "The Family Dogg", пред да се посвети себеси од 1970 година па натаму на својата соло кариера, фокусирајќи се главно на Германија. Нејзиниот сингл, „Збогум мама“ (Goodbye mama), стана хит на топ 5 германската листа во 1973 година. Потоа, таа објави бројни нумери, скоро секој беше хит сам по себе. Шир стана гостин на неколку различни телевизиски музички емисии, вклучувајќи и неколку настапи на парадата на хит ZDF, една од најпопуларните музички програми во Германија.

Во 1974 година, таа го претставуваше Луксембург на Евровизискиот натпревар со "Bye Bye, I Love You" и заврши на четвртото место. Четири години подоцна, во 1978 година, таа пееше за Германија и заврши шеста. Во 1985 година, Шир пееше заедно со Аннемиек Вердоорн (Марго), Франк Оливие, Крис Робертс, Дајан Соломон и Малком Робертс, уште еднаш претставници на Луксембург. Сепак, нивната песна "Деца, Киндер, Енфантс" заврши на тринаесеттото место. Учествувала на натпреварот повеќе пати, во која таа не напредуваше надвор од германија или финалето: во 1976 со „Еднаш вода еднаш вино“ ("Einmal Wasser, einmal Wein") и во 2002 дует со Бернард Бринк, пеејќи "Никогаш не е премногу доцна" ("Es ist niemals zu spät").

Покрај нејзините соло изведби, Шир исто така пееше и неколку дуети со својот поранешен сопруг Гавин д Портер и нејзиниот колега, Бернард Бринк. Повеќе од триесет години по нејзиниот прв хит, Шир е сè уште добро познат член на поп музичката естаблишмент во Германија, продолжувајќи да се појавува на музички емисии и да издава нови албуми и синглови.

Награди[уреди | уреди извор]

Sheer има добиено неколку златни награди за нејзината работа, а два пати ја доби наградата за германска музика[1] Златната вилушка, и во 1981 и 1993 година.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Хит песни[уреди | уреди извор]

  • 1970 "Hey Pleasure Man"
  • 1970 "Big Yellow Taxi"
  • 1971 "Another Place Another Time"
  • 1971 "Many Rivers"
  • 1971 "Oh Holiday"
  • 1972 "Keine liebt dich so wie ich"
  • 1972 "Oh Love my Love"
  • 1972 "Sonntag"
  • 1972 "Ein glückliches Mädchen"
  • 1972 "Wie ein Meer, das keine Ufer kennt"
  • 1972 "Mitternacht"
  • 1972 "Ich kann dich nie vergessen"
  • 1972 "Eine weiß, was Liebe ist"
  • 1972 "Mein bester Freund"
  • 1972 "wer wird dich lieben"
  • 1972 "Das alte Lied vom Glück"
  • 1973 "Ein Mädchen und ein Mann"
  • 1973 "Wenn jeder Tag ein Sonntag wär"
  • 1973 "Kesse Küsse"
  • 1973 "Wenn die Sonne scheint denkt keiner an den Regen"
  • 1973 "Hinter jedem Fenster brennt ein Licht"
  • 1973 "Ich bin so happy"
  • 1973 "Ein Mädchenherz geht auf Reisen"
  • 1973 "Goodbye Mama"
  • 1973 "Ein kleines Haus"
  • 1973 "Warum"
  • 1973 "Und wenn die Sonne wieder scheint"
  • 1974 "Bye Bye I Love You" Deutsche Version
  • 1974 "Bye Bye I Love You" Englische Version
  • 1974 "Many Rivers"
  • 1974 "Sunday"
  • 1974 "When you walked away"
  • 1974 "Oh Lord"
  • 1974 "I'm a Lady"
  • 1974 "Is it me"
  • 1974 "Newton Apple Tree"
  • 1974 "Roseberry Avenue"
  • 1974 "Hey Pleasure Man"
  • 1974 "Nur noch einen Tanz"
  • 1974 "Ade, ade"
  • 1974 "Maskenball"
  • 1974 "In mir klingt Musik"
  • 1974 "Ein Sommer zu Haus"
  • 1974 "Liebe ist die sonne des Lebens"
  • 1974 "Hast du heute Abend etwas vor"
  • 1974 "Deine Liebe ist mein Leben"
  • 1974 "Wann wirst du für immer bei mir sein"
  • 1974 "Thank You"
  • 1975 "Ach lass mich noch einmal in Deine Augen seh'n"
  • 1975 "Hinter dem weißen Berg"
  • 1976 "Addio amore mio"
  • 1976 "Der Sommer kam zu mir"
  • 1976 "Einmal Wasser, einmal Wein"
  • 1976 "Du bist das, was ich will"
  • 1976 "Bye , Bye I Love You"
  • 1976 "Thank you"
  • 1977 "Du musst nicht weinen, Maria"
  • 1977 "Mach die Augen zu"
  • 1978 "Hey, Junge, sag das noch einmal"
  • 1978 "Feuer"
  • 1978 "Hey Junge, sag das noch einmal"
  • 1979 "Hey, Mr. Musicman"
  • 1979 "Sentimental Song"
  • 1979 "Das Lied der schönen Helena"
  • 1979 "Duwi-duwi-dum"
  • 1979 "Ich habe angst, das zu erleben"
  • 1979 "Alexander"
  • 1979 "Amazing Grace"
  • 1979 "Eine von vielen"
  • 1979 "Spanish Gibsy"
  • 1979 "Komm wieder"
  • 1979 "Hey Mr. Musicman"
  • 1979 "Wo soll denn die Liebe bleiben?"
  • 1980 "Xanadu"
  • 1980 "Spiel das nochmal"
  • 1981 "Geh wenn du willst"
  • 1981 "Liebe auf Eis" (with Gilbert Bècaud)
  • 1981 "L'amour est Mort" (with Gilbert Bècaud)
  • 1981 "Nur ein Clown versteckt die Tränen"
  • 1982 "Erst wenn die Sonne nicht mehr scheint"
  • 1983 "Ich hab Gefühle"
  • 1984 "State of Emergency"
  • 1985 "Children, Kinder, Enfants"
  • 1985 "Hab ich dich heut Nacht verloren"
  • 1986 "Wenn du eine Frau wärst und ich wär ein Mann"
  • 1987 "Who's Sylvia?"
  • 1988 "Ich bin da"
  • 1989 "Liebe macht stark"
  • 1989 "Die Frau, die bleibt"
  • 1990 "Fantasy Island"
  • 1991 "Seit du fort bist"
  • 1991 "Ich bin da"
  • 1991 "Verloren in den Flammen"
  • 1991 "Liebe macht stark"
  • 1991 "Ein neuer Frühling"
  • 1991 "Nicht schon wieder"
  • 1991 "Herzen ohne Heimat"
  • 1991 "Heut Abend hab ich Kopfweh"
  • 1992 "Du gehst fort" (with Bernhard Brink)
  • 1993 "Wahnsinn"
  • 1993 "Komm ich mach das schon"
  • 1993 "Midnight Blue"
  • 1993 "Lisa"
  • 1993 "Das Sommerkleid"
  • 1993 "Wo sind meine Träume"
  • 1993 "Rote Rosen"
  • 1993 "Das gewisse Etwas"
  • 1993 "Schöner Mann"
  • 1994 "Das gewisse Etwas"
  • 1995 "African Blue"
  • 1995 "Meine beste Freundin"
  • 1995 "Lass dich fallen"
  • 1995 "Nur manchmal in der Nacht"
  • 1995 "Er kann nicht tanzen"
  • 1995 "Xanadu"
  • 1995 "Tanz mit mir"
  • 1995 "Primaballerina"
  • 1995 "The first Noel"
  • 1996 "Der Hit auf Hit Mix"
  • 1996 "Zwei Herzen ein Gedanke"
  • 1996 "Prima Ballerina"
  • 1995 "Nina Bobo"
  • 1996 "Genau wie du"
  • 1997 "Ich vermisse dich"
  • 1997 "Solange Tanz ich allein"
  • 1997 "Sommernachtsgefühle"
  • 1997 "Genau wie du"
  • 1997 "Mein Mann ist müd"
  • 1997 "Lasst uns an Wunder glauben"
  • 1997 "Schweigen brennt unter der Haut"
  • 1997 "Hinter dem Lachen"
  • 1997 "Solange tanz ich allein"
  • 1997 "Nie mehr dich verliern"
  • 1997 "Ich vermisse dich"
  • 1997 "Wo soll denn die Liebee bleiben"
  • 1997 "Ich hab niemals aufgehört, dich zu lieben"
  • 1997 "Heute Nacht bist du da"
  • 1998 "Sag ihr, ich lieb dich"
  • 1998 "Männer wie du" (remix)
  • 1998 "Für immer du"
  • 1998 "You'll never walk alone"
  • 1998 "Halt mich, bevor du gehst"
  • 1998 "Ich brauch dich so sehr"
  • 1998 "Weil du mein Leben bist"
  • 1998 "Ein Kuss von dir"
  • 1998 "Wieviel Träume hat die Sehnsucht"
  • 1998 "Ich lieb dich bis in alle Ewigkeit"
  • 1998 "Tennessee Waltz"
  • 1998 "So wie du"
  • 1998 "Wenn du mein Herz noch hörst"
  • 1998 "Manchmal in der Nacht"
  • 1999 "Lüg, wenn du kannst"
  • 2000 "Ein Kuss von dir" ( English Lyrics )
  • 2000 "Es liegt in deiner Hand"
  • 2000 " Zwei linke Hände, zwei linke Schuh'"
  • 2000 "Wenn du geh'n willst"
  • 2000 "Ich kann für nichts garantiern"
  • 2000 "Nimm mich nochmal in den Arm"
  • 2000 "Irgendwo am Horizont"
  • 2000 "Wenn schon will ich alles"
  • 2000 "Hit Mix"
  • 2000 "Frauen ab 40 sind der Hit"
  • 2000 "Das schönste Gefühl der Welt"
  • 2001 "Ich kann für nichts garantiern"
  • 2001 "Alles was ich will, bist du"
  • 2001 "wer kann dir schon wiederstehn"
  • 2001 "Das tut so gut"
  • 2001 "Und darum träum' ich mich zu dir"
  • 2001 "Farewell and Goodbye"
  • 2001 "Ich spür, dass du einsam bist"
  • 2001 "Wenn du den Mond siehst (Can't fight the Moonlight)"
  • 2001 "Es gibt kein nächstes Mal"
  • 2001 "Irgendwo und irgendwann (Another Place, another Time)
  • 2001 "Downtown" (deutsche Version)
  • 2001 "Downtown" (engl. Version)
  • 2001 "Ein bisschen Küssen, ein bischen Liebe"
  • 2001 "Jede Nacht mit dir ist Wahnsinn"
  • 2002 "Es ist niemals zu spät" (with Bernhard Brink)
  • 2002 "Wenn du den Mond siehst"
  • 2002 "Kein Wort zu viel"
  • 2002 "Was kann ich denn dafür"
  • 2002 "Schau mal herein"
  • 2002 "Ich habe mich an dich verloren"
  • 2002 "Ganz viel von dir"
  • 2002 "Im Land der Träume"
  • 2002 "Heute habe ich an dich gedacht"
  • 2002 "Das kann niemand so wie du"
  • 2003 "Ich bin stark"
  • 2003 "Mambo in the Moonlight"
  • 2003 "Schieß deine sorgen in den Wind"
  • 2003 "Solang ein Herz aus Liebe schlägt"
  • 2003 "Mit keinem einzigen Wort (When you say nothing at all)
  • 2003 "Liebe ist hier"
  • 2003 "Ich komm wieder (I'm still standing)
  • 2003 "Mir geht's wieder richtig gut"
  • 2003 "Ich träum mich frei"
  • 2003 "A Domani Amore"
  • 2003 "It's never to late"
  • 2003 "Für dich heißt Leben zu lieben"
  • 2003 "Music is my Life"
  • 2004 "Ich komm wieder"
  • 2004 "A domani Amore"
  • 2004 "Ich hab den Himmel gesehn"
  • 2005 "I do love you"
  • 2005 Wenn die Sehnsucht dich berührt"
  • 2005 "Dann träumst Du"
  • 2005 "Wie schön dass du da bist"
  • 2005 "Frauen ab 40 sind der Hit"
  • 2005 "Bin wieder verliebt"
  • 2005 "Und dann liege ich in deinen Armen"
  • 2005 "Heut verkauf ich meinen Mann"
  • 2005 "Ich hab den Himmel geseh'n"
  • 2005 "Stark genug zu geh'n"
  • 2005 "La bella Musica"
  • 2006 "Bitte geh"
  • 2006 "Du bist heut nacht nicht allein" (remix)
  • 2006 "La bella bella Musica"
  • 2006 "Du und ich"
  • 2007 "Mein Weg zu dir"
  • 2007 "Du bist heut Nacht nicht allein"
  • 2007 "Und dann liege ich in deinen Armen"
  • 2007 "Wir sind stark zu zweit"
  • 2007 "Wenn die Liebe mein Herz berührt"
  • 2007 "Ich bin wieder da"
  • 2007 "Sag bitte nie Goodbye"
  • 2007 "Tanz doch noch einmal mit mir"
  • 2007 "Mit dir zusammen"
  • 2007 "Mein Weg führt zu dir"
  • 2007 "Wirst du immer bei mir sein"
  • 2007 "Heute ist mein Tag"
  • 2007 "Crying"
  • 2008 "Bleib heute Nacht"
  • 2008 "Time to say Goodbye"
  • 2008 "Buona sera Cara mia"
  • 2008 "Hand auf's Herz"
  • 2008 "In die Sonne"
  • 2008 "Seitdem du bei mir bist"
  • 2008 "Musik, das ist mein Leben"
  • 2008 "We are the Champions"
  • 2008 "Frei wie der Wind"
  • 2008 "Zeig mir den Weg"
  • 2008 "Sag ja zum Leben"
  • 2008 "Dann kamst Du"
  • 2009 "Komm mit ins Winterwunderland"
  • 2009 "Tief in der Nacht"
  • 2009 "Mary's Boychild"
  • 2009 "Stille Nacht, heilige Nacht"
  • 2009 "Süßer die Glocken nie klingen"
  • 2009 "Morgen Kinder wirds was geben"
  • 2009 "Oh Tannenbaum"
  • 2009 "White Christmas"
  • 2009 "Oh du Fröhliche"
  • 2009 "Leise rieselt der Schnee"
  • 2010 "Als der Mond in Flammen stand"
  • 2010 "Jeden Tag"
  • 2010 "Verzeih my Love"
  • 2010 "Dag bitte nicht nein"
  • 2010 "Sailing"
  • 2010 "Nur ein Flirt"
  • 2010 "Für diesen Mann, dens garnicht gibt"
  • 2010 "Ich kann für dich die Welt nicht ändern"
  • 2010 "Männer wollen nur das Eine"
  • 2010 "Ach lass mich noch einmal (in deine Augen sehn)
  • 2012 "Maybe tonight" (with The Rattles)
  • 2012 "Du bist mehr als du sehn kannst"
  • 2012 "It's now or never"
  • 2012 "Komm doch mal rein"
  • 2012 "Wir dreh'n die Zeit zurück"
  • 2012 "Regen an einem Sonntag"
  • 2012 "Schön, dass es dich gibt (+Sascha Klaar)
  • 2012 "Leg deine Hände in meine Hände"
  • 2012 "Shalala"
  • 2012 "Manchmal"
  • 2012 "Okey Dokey - alles klar"
  • 2012 "Wenn ich von dir Träume"
  • 2012 "Mehr als nur perfekt"
  • 2012 "Ich glaube an Engel"
  • 2012 "Nimm meine Hand"
  • 2013 "Ich liebe Sonne, Palmen"
  • 2013 "Zumba, Zumba, Zumba"
  • 2013 "Sunshine in the Rain"
  • 2013 "was ist dir die Liebe wert"
  • 2013 "Wahnsinn " POP MIX
  • 2013 "Klingelingeling"
  • 2015 "Showtime"
  • 2015 "Der perfekte Moment"
  • 2015 "Zeit zum Leben"
  • 2015 "Heiß und kalt"
  • 2015 "Wo sind nur die Tage geblieben"
  • 2015 "Was kostet die Welt" (+ Ross Antony)
  • 2015 "Vertrau auf dein Gefühl"
  • 2015 "Herz aus Gold"
  • 2015 "Xanadu"
  • 2015 "Wie ein Feuerwerk"
  • 2015 "Ich werde Tanzen geh'n"
  • 2015 "Diamanten"
  • 2015 "Mit dem Herzen einer Frau"
  • 2018 "Du bist mein allergrößter Fehler"
  • 2018 "Was du nicht weißt"
  • 2019 "Celebrar uma festa - DJ MIX"
  • 2019 "Hello Mr. Universe"
  • 2019 "Heut' Abend hab' ich Kopfweh 2019"
  • 2019 "Ich muss mir nichts mehr beweisen"
  • 2019 "Keiner lässt mich fliegen so wie du"
  • 2019 "Männergrippe"
  • 2019 "Memories"
  • 2019 "Schön, dass es dich gibt (+ Patrick Lindner)"
  • 2019 "Tennessee Waltz 2019"
  • 2019 "was du nicht weißt"
  • 2019 "Wie ein Feuerwerk MF - FOX Remix"
  • 2019 "Xanadu 2019 (+ Ross Antony)"
  • 1972 Keine liebt dich така wie ich
  • 1973 година. Една ознака е во врска со Sonntag
  • 1974 Ерик Шеер на англиски Омилени
  • 1974 Nur noch einen Tanz
  • 1975 Addio amore Mio
  • 1976 Du bist das, Дали ќе биде
  • 1977 Збогум Мама
  • 1978 Еј Junge, sag das noch einmal
  • 1979 Ерик Шеер
  • 1989 ѕвезда портрет
  • 1991 Ерик Шеер
  • 1993 Das gewisse Etwas
  • 1995 Liebe Macht Stark
  • 1995 Tanz mit mir
  • 1995 Ерик Шеер - Einfach das Beste "
  • 1996 Премиум злато колекција
  • 1996 Златна колекција
  • 1997 Ich vermisse dich
  • 1998 Weil Du mein Leben bist
  • 2000 Ein Kuß von dir
  • 2001 Zeitlos
  • 2002 Es ist niemals zu spät
  • 2003 Leben heißt lieben
  • 2003 Ерик Шеер Гестерн и Хауте
  • 2004 Land der Liebe
  • 2005 Bin wieder verliebt
  • 2007 Mein Weg zu dir
  • 2007 Хит Колекција "
  • 2008 Frei
  • 2009 Weihnachten mit Ireen Sheer
  • 2010 Manner
  • 2012 Heller Als Die Sterne
  • 2013 Jetzt oder nie
  • 2014 Glanzlichter
  • 2015 Showtime
  • 2019 Ich muss mir nichts mehr beweisen

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]