Ираклиј Александриски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ираклиј Александриски
Патријарх на Александрија
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен232
Службата завршила248
ПретходникДимитриј
НаследникДионсије
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија

Ираклиј Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 232 до 248 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.