Јо (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Ио (месечина))
Прејди на: содржини, барај
Сликана од леталото „Галилео“

Јо — трет по големина Јупитеров сателит. Го открил Галилео Галилеј во 1610. година. Пречникот му е околу 3630 км а масата 8,93 х 10 22 кг, односно малку поголем од Месечината. Самата површина на Јо е дијаметрално подруга од сите останати објекти во Сончевиот систем и е прекриена со вулкани од Сулфур и сулфур диоксид.

Надворешни Врски[уреди | уреди извор]уреди Природни сателити на Јупитер
Метис | Адрастеа | Амалтеја | Теба | Јо | Европа | Ганимед | Калисто | Темисто | Леда | Хималија | S/2003 J 12 | Лиситеја | Елара | S/2000 J 11 | Карпо | Еупорија | S/2003 J 3 | S/2003 J 18 | S/2003 J 16 | Мнема | Еуанта | Ортозија | Харпалика | Праксидика |Тиона | Телксиноа | Ананке | Јокаста | Хермипа | Хелика| S/2003 J 15 | S/2003 J 17 | S/2003 J 10 | Еуридома | Паситеја | Халдена | Арха | Изоноа | Кала | Етна | Тајгета | S/2003 J 23 | S/2003 J 9 | Карме | S/2003 J 5 | Хегемона | S/2003 J 19 | Калика | Пасифе | Еукелада | Синопе | Килена | Мегаклита | S/2003 J 4 | Калироа | Аутоноа | Аеда | Калихора | S/2003 J 14 | S/2003 J 2