Иос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Иос
Географија

Иос (грчки: Ίος) е еден од островите во групата Киклади во Грција. Административно остров припаѓа на областа Санторини во рамките на периферијата на Јужен Егеј, каде што формира посебна општина со околните острови.[1]

Природни услови[уреди | уреди извор]

Град Иос (Хора)
Пејзаж на Јос

Иос е уште еден кикладски остров со средна големина, оддалечен околу 200 југоисточно од Атина . Најблиските околни острови се Сикинос 5 на запад и Санторини 20 на југ. Островот е умерено ридски ам во најголем дел е планински.

Иос припаѓа на кикладските острови, кои се наоѓаат подалеку од копното, така што со локална средоземна клима со малку врнежи, има постојан недостаток на вода. Поради тоа, островот е претежно сув и карпест, а флората и фауната се исто така особени за оваа клима. Од култивирана култура доминираат маслиновите дрвја .

Историјата[уреди | уреди извор]

За Иос, како и за целиот Киклад, голема важност има доцната праисторија, т.н. Кикладска цивилизација, која е зависна и блиска до Критската цивилизација . Зад кикладската цивилизација денес стојат бројни фигурини-идоли, поврзани со задгробниот живот. За време на Стара Грција, Иос бил еден од малите полиси во многу важен дел од Грција .

После тоа, с островот владеел Стариот Рим, а потоа и Византија.1204 година г. по освојувањето на Цариград од крстоносните војни, Кикладите потпаднале под власта на Венецијанската Република, под чија власт останале со векови, сè до 1566 година, кога нивен нов господар стананува Отоманска империја . Населението на Иос било вклучено во грчкото востание во дваесеттите години на минатиот век, така што островот веднаш припаднал на новооснованата Грција . Сепак, развојот на новата држава не го спречило иселувањето на месното население во XX век . Во последните децении, намален е развојот на туризмот.

Популација[уреди | уреди извор]

Главната популација на Иос е грчка . Иос е еден од помалку населените острови но и еден од позначајните острови на Кикладите . Главното место на островот, градот Иос или поедноставно Хора („центар“) е најголемата населба на островот и во неа живеат околу 85% од населението на островот.

Економија[уреди | уреди извор]

Економијата на Иос главно се заснова на туризам и морепловство, а помалку на традиционалното земјоделство (јужно овошје, маслинки). Островот Иос е прилично добро поврзан со пристаништето Пиреја, со островите Санторини, Наксос, Парос и помалите Фолеграндос, Сикинос, како и другите блиски острови.

Плажи[уреди | уреди извор]

Островот Иос е познат по своите прекрасни плажи. Уште во 1970 г. година, членовите на Хипи движењето ја открија плажата Милопотас и оттогаш Иос станал одредиште за младите. Сепак, во последно време има сè повеќе туристи кои доаѓаат семејно затоа што има многу прекрасни плажи и се градат нови станови. Покрај пристаништето и прекрасните плажи, има и оддалечени плажи на островот до кои може да се стигне со автобус или автомобил, мотор, една од нив е прекрасна, плажа Манганари.

Галерија[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. „IOS“. Mediteraneo. Посетено на 21. 1. 2019. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]