Инцидент со часовникот на Ахмед Мохамед

Од Википедија — слободната енциклопедија


Инцидентот со часовникот на Ахмед Мохамед се случил кога 14-годишниот Ахмед Мохамед бил уапсен на 14 септември 2015 година, во средното училиште Мекартур во Ирвинг Тексас бидејќи донел расклопен дигитален часовник на училиште. Инцидентот ги поттикна наводите за расно профилирање и исламофобија од многу медиумски извори и коментатори.

Инцидентот започна кога Мохамед повторно ги состави деловите од дигиталниот часовник во прибор за моливи со големина од 20cm и го донел во училиште за да им го покаже на своите наставници. Неговиот професор по англиски мислел дека уредот личи на бомба па го конфискувал и го пријавил кај директорот. Била повикана локалната полиција, која го испрашувала час и половина. Тој бил врзан со лисици, одведен во притвор без дозвола да се види со неговите родители и пренесен во установа за малолетници, каде што му биле земени отпечатоци од прсти и била направена фотографија Потоа бил пуштен кај неговите родители. Според локалната полиција, причината за неговото апсење била затоа што првично се сомневале дека можеби намерно предизвикал страв од бомба. Случајот не бил покренат понатаму од страна на органите за малолетничка правда, но тој бил суспендиран од училиште.

По инцидентот, полицијата утврдила дека Мохамед немал злонамерна намера и не бил обвинет за никакво кривично дело. [1] [2] Веста за инцидентот стана актуелна  – првично на Твитер – со наводите на коментаторите дека постапките на училишните службеници и полицијата се должат на нивните стереотипи за Мохамед врз основа на неговото суданско потекло и муслиманската вера. Потоа, американскиот претседател Барак Обама, како и други политичари, активисти, директори на технолошки компании и медиумски личности коментираа за инцидентот. Многумина од нив го пофалија Мохамед за неговата генијалност и креативност, а тој беше поканет да учествува на голем број настани од висок профил поврзани со поттикнување на младинскиот интерес за науката и технологијата. Иако Мохамед беше ослободен во последната полициска истрага, тој стана предмет на теории на заговор - многу од нив се контрадикторни, не наведувајќи никакви докази и се во спротивност со утврдените факти - кои тврдеа дека инцидентот е намерна измама. [1] [3]

На 23 ноември 2015 година, семејството на Ахмед се закани дека ќе го тужи градот Ирвинг и училиштето за прекршување на граѓанските права и за нанесување на физичка и ментална болка, освен ако не добијат писмено извинување и компензација од 15 милиони долари. [4] [5] Оваа тужба беше отфрлена во мај 2017 година поради недостиг на докази. [6] Семејството, исто така, ги тужеше конзервативните водители на ток-шоу Глен Бек, Бен Шапиро и друг коментатор на Фокс Њуз за помали суми врз основа на клевета на карактерот . И двата случаи беа отфрлени со предрасуди поради слободата на говорот од првиот амандман. [7] Кон крајот на 2015 година, неговото семејство одлучи да прифати стипендија од Катарската фондација и да се пресели во Катар, делумно поради неподдржани обвинувања за терористички врски и континуирано вознемирување од страна на теоретичарите на заговор. [8]

Инцидент[уреди | уреди извор]

Позадина[уреди | уреди извор]

Податотека:Ahmed Mohamed Clock by Irving PD.jpg
Фотографија направена од полицискиот оддел на Ирвинг на часовникот
  1. 1,0 1,1 Wang, Frances Kai-Hwa (September 16, 2015). „No Charges For Ahmed Mohamed, Teen Arrested After Bringing Homemade Clock to School“. NBC News. Посетено на September 17, 2015. According to NBC Dallas-Fort Worth, Ahmed was questioned, handcuffed and taken to Irving police headquarters for interrogation, fingerprinting and mug shots, even though he repeatedly insisted that it was a clock.
  2. „Muslim boy arrested for clock pulled from Texas school“. Straits Times. September 24, 2015. Посетено на September 25, 2015.
  3. „Craze over teen clockmaker from Irving shifts from celebrity to conspiracy“. The Dallas Morning News. Архивирано од изворникот на September 23, 2015. Посетено на September 27, 2015.
  4. Buncombe, Andrew (November 25, 2015). „Ahmed Mohamed demands $15m compensation and written apology after homemade clock arrest“. The Independent. Посетено на August 8, 2016.
  5. „Family of Muslim Teen Seeks $15M in Clock Incident“. ABC News. November 23, 2015. Архивирано од изворникот на November 24, 2015.
  6. „Family who sued after a boy's clock was mistaken for a bomb sees suit tossed“. CNN. May 22, 2017.
  7. „Glenn Beck dismissed from 'clock boy' defamation suit“. Dallas News (англиски). 2017-01-10. Посетено на 2017-02-28.
  8. Selk, Avi (October 23, 2015). „Ahmed gets his clock back, as fans and foes prepare to bid the boy farewell“. Newspaper. The Dallas Morning News. Архивирано од изворникот на October 24, 2015. Посетено на October 25, 2015.