Прејди на содржината

Информациска наука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Информациската наука (или науката за информациите) е интердисциплинарна наука која првенствено се занимава со анализи, собирање, класификација, манипулација, чување, пребарување и ширење на информациите.[1]

Информациската науката е често (погрешно) се смета за гранка на информатиката. Сепак, таа е многу посеопфатна, интердисциплинарна наука, во која се обединети не само аспекти на компјутерските науки, туку и различни на други области како што се архивирањето, когнитивните науки, трговијата, комуникациите, правото, библиотекарството, музеологијата, менаџментот, математиката, филозофијата, јавната политика и социјалните науки.

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Merriam-Webster and American Heritage Dictionary.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]