Интерфикс

Од Википедија — слободната енциклопедија

Интерфикс — составна, сврзувачка морфема, а се изделува во структурата на сложените зборови во кои поврзува две основи.[1] Интерфиксот нема семантичко значење.[2]

Примери[уреди | уреди извор]

  • од очи и виде: оч - е - видец (интерфикс е)
  • од риба и ловец: риб - о - ловец (интерфикс о)
  • од кит и ловец: кит - о - ловец (интерфикс о)
  • од басна и писец: басн - о - писец (интерфикс о)
  • од вода и вод: вод - о - вод (интерфикс о)
  • од гас и вод: гас - о - вод (интерфикс о)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Гркова, Марија (2020). Морфологија на современиот македонски јазик. Штип. стр. 9. ISBN 978-608-244-760-5.
  2. Müller, Peter (2015). Word-Formation: An International Handbook of the Languages of Europe. Berlin / Boston: Walter de Gruyter GmbH & Co KG. стр. 268. ISBN 9783110246247. Посетено на 2017-05-05.