Интернет телефон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пример за станбена мрежа вклучувајќи VoIP

Интернет телефон (англиски internet phone) е специјален voice over IP (VoIP) терминал кој е дизајниран за воспоставување на телефонска комуникација преку Интернет.

Се користат следниве протоколи: Session Initiation Protocol (SIP) или Media Gateway Control Protocol (MGCP).

Повеќето VoIP телефони може да се користат како Internet телефони. Првата генерација на Интернет телефони, како на пример PingTel Expressa се појавуваат на пазарот некаде 2001 година.

Втората генеација на Интеренет телефони треба да ги има следниве својства:

Поврзано[уреди | уреди извор]