Интерлингвe

Од Википедија — слободната енциклопедија
Interlingue
Occidental
Interlingue
Симбол на интерлинг, црна тилда на кружна жолта позадина
Создаден одЕдгар де Вал
Датум1922
Прилики и употребаМеѓународен јазик
Причина
Претходни облици:
auli
  • interlingue
Писмолатинско писмо
Јазични кодови
ISO 639-1ie
ISO 639-2ile
ISO 639-3ile
Linguistile

Интерлингвe (Interlingue [interˈliŋɡwe]; ISO 639 т.е., ile), е меѓународен помошен јазик создаден во 1922 година и преименуван во 1949 година. Вокабуларот се заснова на веќе постоечки зборови од различни јазици и деривациски систем кој користи препознаени префикси и суфикси.