Институт за социјален развој на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Институт за социјален развој на Обединетите нации
Emblem of the United Nations.svg
Податотека:United Nations Research Institute for Social Development Logo.svg
КратенкаУНРИСД
Основана1963; пред 60 години (1963)
ТипИнститут за истражување
Правен статусАктовност
СедиштеЖенева, Швајцарија
РаководителДиректор
Пол Лед
Матична организацијаЕкономски и социјален совет на ООН
Мреж. местоwww.unrisd.org
УНРИСД е со седиште во Канцеларијата на Обединетите нации во Geneенева

Институт за истражување на Обединетите нации за социјален развој (УНРИСД ) — „автономен институт за истражување во рамките на Обединетите нации кој презема мултидисциплинарно истражување и анализа на политиката за социјалните димензии на современите развојни теми“.[1][2] УНРИСД е основан во 1963 година со мандат за спроведување на релевантни истражувања во врска со политиката за социјален развој, кои се однесуваат на работата на Секретаријатот на Обединетите нации, регионалните комисии и специјализираните агенции и националните институции.

Мал тим истражувачи ги координира истражувачките програми на УНРИСД, кои се фокусираат првенствено на земјите во развој, работејќи во соработка со национални истражувачки тимови од локалните универзитети и истражувачки институти. Работата на Институтот зазема холистички, мултидисциплинарен и пристап кон политичката економија .[3] Локацијата на УНРИСД во Канцеларијата на Обединетите нации во Женева им овозможува на истражувачите пристап до каналите на влијание врз политиката преку активно учество на настани, состаноци, конференции и работни групи.

Историја[уреди | уреди извор]

УНРИСД бил основан во 1963 година „да спроведува истражување на проблемите и политиките на социјален развој и односите помеѓу различните видови на социјален развој и економскиот развој“.[4] Првично бил основан со грант од Владата на Холандија, а нејзин прв претседател на Управниот одбор бил еминентниот економист Јан Тинберген, кој ја добил првата Нобелова награда за економија во 1969 година.

Првичното истражување на УНРИСД се фокусирашло на дизајнирање индикатори за мерење на развојот не само во однос на економскиот раст, туку и на социјалните фактори, како што се исхраната, здравството и образованието. Како такво, институтот вработил многу статистичари во раните години. Друг ран проект се фокусирал на задругите како алатка за развој, што даде неколку контроверзни резултати.

Во 70-тите години од минатиот век, глобалниот раст на населението ги направило производството, снабдувањето со храна и на крајот системите за храна во клучна тема во развојот. Работата на УНРИСД на таканаречената Зелена револуција (воведување на ново одгледувани семе со житни култури со висок принос за зголемување на производството на храна) зел типично критички став. Го потенцирал фактот дека количината на храна што е на располагање е само еден фактор за да се осигури дека населението во земјите во развој не се предмет на глад. Нееднаквостите во моќта што влијаат на дистрибуцијата на прехранбени производи имале клучна улога во одредувањето кој има доволно за јадење, а кој не.

До 80-тите години на минатиот век, УНРИСД растел во обем, во однос на финансирањето и на бројот на вработени. Неговите надлежности се диверзифицирани за да се покријат популарните учества и прашањата со бегалците, постепено оставајќи дел од својата рана преокупација со статистиката.

Во 90-тите години биле опфатени широк спектар на теми, почнувајќи од политичко насилство до социоекономско влијание на недозволена дрога. Глобализацијата во модерната ера и програмите за структурно прилагодување во земјите во развој донеле социјални кризи кои УНРИСД ги истражувал и критикувал, тврдејќи дека нерегулираните пазари бараат здрав јавен сектор и стабилно управување да функционираат правилно.

Еколошките теми влегле цврсто во дебатите за развој во текот на оваа деценија. Преземањето на УНРИСД било обично критично: без оглед на придобивките од зачувувањето, тоа често се случувало на штета на социјалната правда и егзистенцијата на малцинствата.

Во 2000-тите, кога глобализацијата продолжила со брзиот ритам и социјалните димензии започнале повторно да се воведуваат во услови на понекогаш катастрофални влијанија од широката економска либерализација, УНРИСД критикувал тесен фокус на социјалната политика кон безбедносните мрежи и насочувањето кон ранливите групи, тврдејќи наместо во прилог на универзална трансформативна социјална политика.

Во 2010-тите, усвојувањето на Агендата за одржлив развој во 2030 година од страна на земјите-членки на ООН во 2015 година воспоставил нов глобален патоказ за развој. УНРИСД продолжил да работи на социјална политика, честопати заедно со прашања поврзани со Агендата 2030 година. Исто така, се зафатил и новиот проблем за социјалната и солидарна економија (ССЕ) и нејзиниот придонес кон одржливиот развој. Излезот за родовите прашања од 2016 година паднал како резултат на недостаток на родов капацитет по реструктуирањето на персоналот. Еколошките прашања повторно се појавуваат како клучна област на работа, особено што се однесуваат на социјалната политика и климатската правда .

Теми и проекти на УНРИСД[уреди | уреди извор]

Тековната агенда за истражување [5] е обликувана од три големи современи развојни предизвици: нееднаквости, конфликти и неодржливи практики. Се состои од три програми:

 • Социјална политика и развој
 • Пол и развој
 • Социјални димензии на одржлив развој

Овие програми спроведуваат различни проекти, вклучувајќи го следново, од кои некои се неодамна завршени, други сè уште се во тек:

 • Разбирање на промената на родовата егалитарна политика: Кога и зошто државите реагираат на создавање на женските мислења? (2010–2014)
 • Политика на мобилизација на домашните ресурси за социјален развој (2011–2018)
 • Потенцијал и граници на социјалната и солидарната економија (2012–2013)
 • Нови насоки во социјалната политика: Алтернативи од и за глобалниот југ (2013-2018)
 • Иновации во политиките за нега (2015–2016)
 • Вредности: Ефекти на финансирање по синџирот на вредност на бакар (2017-2018)
 • Социјална и солидарна економија за СДГ: Во центарот на вниманието на социјалната економија во Сеул (2017-2018)
 • Колаборативна фаза на истражување за истражување на транзиција 1 (2018)
 • Центар за знаење на ССЕ за SDG (2018-2019)
 • Надминување на нееднаквостите во фрактуриран свет: помеѓу елитната моќ и социјалната мобилизација (2018-2020)
 • Индикатори за перформанси на одржлив развој (2018-2022)
 • Трансформативна адаптација кон климатските промени во крајбрежните градови (2019)
 • Центар за миграција, нееднаквост и развој југ-југ (2019-2023)

УНРИСД неодамна вовел нов начин за извори на проекти во форма на „Инкубатор на идеи“,[6] во кој активно бара партнери да го прошират своето портфолио за истражување.

Публикации[уреди | уреди извор]

УНРИСД ги прави своите истражувања широко достапни преку книги (во партнерство со издавачи како Рутлиџ, Палграв Мекмилан и Вајли Блеквел), истражувачки трудови и повремени трудови и работни трудови (кои не се рецензираат од рецензии). Истражувачите на УНРИСД, исто така, редовно придонесуваат со статии во научни списанија. Овие публикации обично се од интерес на академската публика.

Другите публикации се насочени кон публика од творци на политики, творци на програми и донесувачи на одлуки.

УНРИСД одржува складиште за отворен пристап на Интернет со над 1300 публикации, во форма на делот за публикации на своето мрежно место. Поголемиот дел од предметите објавени по 1990 година може да се преземат бесплатно. Другите се книги што може да се добијат од издавачот.

Некои од овие публикации добиле меѓународно признание, успех и вклучување во големи глобални дебати. УНРИСД редовно објавува водечки извештаи кои синтетизираат значителен дел од неодамнешните истражувања.

Клучни публикации: Главни извештаи[уреди | уреди извор]

 • УНРИСД . 2016 година Иновации во политиката за трансформативни промени: Имплементација на агендата за одржлив развој во 2030 година. УНРИСД, Женева
 • УНРИСД . 2010 г. Борба против сиромаштијата и нееднаквоста: структурни промени, социјална политика и политика. УНРИСД, Женева
 • УНРИСД . 2005 година Родова еднаквост: Се стремиме кон правда во нееднаков свет. УНРИСД . Женева
 • УНРИСД . 2000 година Видливи раце: Преземање одговорност за социјален развој. УНРИСД, Женева
 • УНРИСД . 1995 година Состојби на неред: Социјалните ефекти на глобализацијата. УНРИСД, Женева

Настани[уреди | уреди извор]

УНРИСД честопати свикува конференции и семинари, како средство за развој на своите истражувања и за ширење на наодите. Нејзините настани честопати се тесно поврзани со влијанието на нејзината политика, претставувајќи ги форумите каде творците на политиката за развој и практичарите можат да стапат во контакт со академците кои работат на социјалниот развој

Неодамнешни големи конференции на УНИРИСД[уреди | уреди извор]

Во ноември 2018 година, УНРИСД одржал голема меѓународна конференција во Женева, која свикал иновативно истражување од глобалниот југ и север. Насловот на конференцијата бил Надминување на нееднаквостите во фрактуриран свет: помеѓу елитната моќ и социјалната мобилизација. Главните говори ги одржале Франсоа Бургињон и Вандана Шива . На конференцијата и претходело тркалезна маса на која се дискутирало дали елитите се двигател на нееднаквости, на кои учествувале Наила Кабиер (лондонско училиште за економија), Саскија Сасен (универзитет Колумбија) и Јомо Кваме Сундарам (Совет на еминентни лица, Малезија).

Како дел од прославата на 50-годишнината, УНРИСД бил домаќин на конференција на Меѓународната организација на трудот во 2013 година насловена Потенцијалот и границите на социјалната и солидарна економија . На конференцијата учествувале истакнати говорници како Гај Рајдер, Хозе Луис Кораџо, Пол Сингер и Сара Кук. Над 40 академици презентирале наоди од истражување на околу 400 учесници. Имало неколку придружни настани, вклучително и докторска сесија за презентации на книги, форум за практичари, проекции на филмови и специјална сесија за алтернативни финансии и комплементарни валути, домаќини на ООН-НГЛС.

Во 2011 година, УНРИСД организирал конференција во Женева за климатските промени како прашање за социјален развој, наречено Зелена економија и одржлив развој: Враќање на социјалната димензија . Конференцијата создала форум за развој на концептуална рамка и политика за позиционирање на социјалните димензии во центарот на зелената економија и одржливиот развој. Извештаите за политиките и другите публикации подготвени за оваа конференција ги информирале подготвителниот процес на Конференцијата на Обединетите нации за одржлив развој (Рио + 20) и дискусиите за следните политики.

Серијални семинари[уреди | уреди извор]

Покрај своите меѓународни конференции, УНРИСД организира редовна семинарска серија [7] да обезбеди простор за отворен, информиран и прониклив разговор околу современите прашања што се однесуваат на истражувањето и политиката за социјален развој. Неодамнешните семинари вклучуваат:

 • Блокчејн за инклузивен и одржлив развој: факт или фантазија? - Хелен Хаи (Добротворна фондација Блокчејн и амбасадор на добра волја на УНИДО); Ивон Игуеро ( UNECE ); Леандер Биндевалд (МОНЕТА / Мрежа за монетарна разновидност)
 • Промена на курсот за одржлив развој: смели алтернативи на бизнисот - Гита Сен (DAWN); Кејт Доналд (Центар за економски и социјални права); Сандра Вермујтен (меѓународни јавни услуги); Зиад Абдел Самад (арапска невладина мрежа за развој)
 • Предизвик да не оставиме никој зад себе: Обезбедување политичка определба за инклузивен развој - Дејвид Хулм (академик) (Универзитет во Манчестер); Сем Хики (Универзитет во Манчестер); Соела Назнин (Институт за развојни студии, Велика Британија)
 • Кон пост-неолиберален светски поредок: обнова на мултилатерализам заснован на човекови права - remереми Корбин (пратеник, Велика Британија); Аранча Гонзалес (извршен директор Меѓународен трговски центар ); Нихил Сет (извршен директор УНИТАР )

Претседавачи на УО[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. UNRISD. „Mandate & Mission - About UNRISD - UNRISD“. www.unrisd.org.
 2. „United Nations Research Institute for Social Development (UNRISD) - international organization“.
 3. Service, UN-NGLS Non Governmental Liaison. „UN-NGLS Publications: NGLS Handbook“. www.un-ngls.org. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2020-10-27.
 4. „United Nations Secretary-General's Bulletin ST/SGB/126, August 1963, accessed 3 December 2013“ (PDF).
 5. „Research for Social Change–Transformations to Equity and Sustainability: UNRISD Strategy 2016-2020, accessed 15 March 2019“ (PDF).
 6. „Ideas Incubator, accessed 19 March 2019“. Архивирано од изворникот на 2020-11-05. Посетено на 2020-10-27.
 7. UNRISD. „UNRISD: Events“. www.unrisd.org.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]