Прејди на содржината

Институт за радиотерапија и онкологија - Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Универзитетска Клиника за Радиотерапија и Онкологија - Скопје
ВидЈавна здравствена организација
ДејностЗдравство
СедиштеМакедонија Скопје, Македонија
Клучни личности
д-р Спец. Милан Ристески (директор)
Вработени
> 100[1]
Мреж. местоoncology.org.mk

Универзитетската Клиника за Радиотерапија и Онкологија е единствена специјализирана здравстена установа за лекување на злоќудни заболувања во Република Македонија. Организационо се наоѓа во склоп на (УКЦС) Универзитетскиот Клинички Центар - Скопје.

Капацитет

[уреди | уреди извор]

Клиниката располага со 180 болнички кревети во хоспиталниот дел, 30 кревети во рамките на двете дневни болници. Во рамките на Клиниката функционираат вкупно 7 специјалистички амбуланти, како и амбулатна за пункциони биопсии (работно време секој ден од 11 до 12.30 часот). Во Институтот работат вкупно 22 лекари специјалисти, 11 лекари на специјализација, а наставната база ја сочинуваат 5 професори, 2 доценти, 2 виши научни соработници и 10 асистенти.

Во рамките на институтот функционираат 11 одделенија[2]:

 • Оддел за третман на злоќудни тумори на дојката и градниот кош
 • Оддел за третман на злоќудни тумори на белите дробови
 • Оддел за третман на злоќудни тумори на уринарниот тракт и машките генитални органи
 • Оддел за третман на злоќудни тумори кожата и дигестивниот систем
 • Оддел за третман на злоќудни тумори на коските и централниот нервен систем
 • Оддел за третман на злоќудни тумори на главата и вратот
 • Оддел за третман на мекоткивни тумори
 • Оддел за третман на злоќудни тумори на женските генитални органи
 • Оддел за третман на злоќудни тумори на дојката
 • Оддел за брахитерапија
 • Оддел за хистопатологија и клиничка цитологија

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]