Институт за истражување на меѓурегионален криминал и правда на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Институт за истражување на меѓурегионален криминал и правда на Обединетите нации
Emblem of the United Nations.svg
Податотека:United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute Logo.svg
КратенкаUNICRI
Основана1968; пред 54 години (1968)
ТипИнститут за истражување
Правен статусАктивност
СедиштеТорино, Италија
РаководителДиректор
Antonia Marie De Meo
Матична организацијаЕкономски и социјален совет на ООН
Мреж. местоwww.unicri.it

Институтот за истражување на меѓународниот криминал и правдата на Обединетите нации ( УНИЦРИ ) — еден од петте институти за истражување и обука на Обединетите нации . Институтот бил основан во 1968 година за да и помогне на Меѓународната заедница во формулирање и спроведување на подобрени политики во областа на спречување на криминал и кривична правда .

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1965 година, Економскиот и социјален совет на Обединетите нации (ECOSOC) во Резолуцијата 1086 B (XXXIX) ги навелаорганизациските аранжмани за Програмата за социјална одбрана на Обединетите нации. Во 1967 година, генералниот секретар на ООН, У Тант, го издал Билтенот ST/SGB/134, со кој бил основан Институтот за истражување на социјалната одбрана на Обединетите нации (UNSDRI), со мандат да развива „нови знаења и нивна примена во унапредувањето на политиката и практиката во превенцијата и контролата и за малолетничка деликвенција и за криминал кај возрасни “преку истражување и техничка поддршка. Обединетите нации и италијанската влада потпишале договор во 1968 година за формирање на седиштето на UNSDRI во Рим, а Институтот официјално бил инаугуриран следната година од генералниот секретар на ООН .

Според Резолуцијата на ECOSOC бр. 1989/56, во 1989 година, Институтот бил преименуван во Институт за истражување на криминал и правда на Обединетите нации (UNICRI). Неговиот мандат бил зголемен со усвојување на сегашниот статут.[1] UNICRI го преместило своето седиште од Рим во Торино во 2000 година.

Цели и функции[уреди | уреди извор]

Институтот спроведува програми насочени кон акција, истражување, обука и техничка соработка, со цел да им помогне на владите и на Меѓународната заедница во справувањето со заканите што ги претставува криминалот врз социјалниот мир, развојот и политичката стабилност и во поттикнување на развојот на ефикасни системи на правда. UNICRI го поддржува формулирањето и спроведувањето на подобрените политики во областа на спречување на криминал и правда, промовирање на националното самостојно потпирање и развој на институционалните способности. Институтот работи на унапредување на разбирањето на проблемите поврзани со криминалот, поддржувајќи го почитувањето на меѓународните инструменти и стандарди; олеснува размена и ширење на информации, соработка во меѓународното спроведување на законот и судска помош.

UNICRI ги структурира своите активности за да ги задоволи идентификуваните потреби на земјите-членки. Нејзините програмски активности произлегуваат од приоритетите идентификувани од Годишната комисија за спречување криминал и кривична правда на ООН. Тековните приоритети на Институтот вклучуваат, меѓу другото, активности поврзани со организираниот криминал ; реформа на судството ; малолетничка правда; контратероризам ; безбедност на големи настани; меѓународно кривично право ; перспективите на криминалот, правдата и безбедноста на новите технологии, како што се вештачката интелигенција и роботиката ; корупција ; трговија со луѓе ; заштита на жртвите; фалсификување ; компјутерски криминал ; злосторства против животната средина ; и злоупотреба на дрога .

Институтот е посветен на блиска меѓународна и меѓурегионална соработка и поттикнува споделување на информации и искуства на сите нивоа.

Местоположба[уреди | уреди извор]

Институтот има седиште во кампусот на Обединетите нации во Торино, Италија. Исто така, има канцеларија за врски во Рим, Женева и канцеларии низ целиот свет, како и специјализиран Центар за роботика во Хаг.

Активности[уреди | уреди извор]

Програмата за применети истражувања на УНИЦРИ е организирана во три главни области:

  • Кривични дела што се појавуваат
  • Безбедносно управување и борба против тероризмот
  • Обука и напредно образование

Кривични дела што се појавуваат[уреди | уреди извор]

Единицата за појава на криминал е активно вклучена во напорите за намалување на влијанието на новонастанатите злосторства, како што е трговијата со луѓе; корупција; злосторства против животната средина; фалсификување и компјутерски криминал. Единицата за појава на криминал, исто така, делува за да ги заштити оние кои имаат најголем ризик да бидат жртви, вклучително и жени и малолетни жртви на трговија со луѓе; млади под ризик или во судир со законот; и жртвите на фалсификување - и потрошувачи и легитимни производители.

Безбедносно управување и контратероризам[уреди | уреди извор]

Проектите во оваа област се фокусираат на спречување на тероризам; безбедност за време на големи настани; заштита на ранливи цели; спречување на радикализација; и спречување на недозволена трговија со хемиски, биолошки, радиолошки и јадрени материјали. Активностите се специјално дизајнирани да им понудат на земјите-членки сеопфатен опсег на ефективни стратегии за спречување акти на тероризам и за зајакнување на институционалниот капацитет преку ефикасно управување со безбедноста, притоа поддржувајќи го владеењето на правото и почитувањето на човековите права. Работејќи од флексибилна и одговорна платформа за соработка, Институтот нуди советодавни услуги, стратешка помош и акција-ориентирана анализа низ широк спектар на безбедносни теми. УНИЦРИ соработува со други субјекти на Обединетите нации и многу други меѓународни и регионални организации за доставување на координирани пакети за одговор. УНИЦРИ е член на Глобалниот договор за борба против тероризмот за координација на Обединетите нации, кој настојува да го зајакне пристапот на заедничката акција за координација и кохерентност во борбата против тероризмот и спречувањето на работата на насилниот екстремизам на системот на Обединетите нации и да ја зајакне поддршката за член Државите, на нивно барање, во спроведувањето на Глобалната стратегија за борба против тероризмот на ООН и другите релевантни резолуции и мандати на Обединетите нации. Во овие рамки, Институтот ко-претседава со работна група за нови закани и критична заштита на инфраструктурата.

Обука и напредно образование[уреди | уреди извор]

Како дел од својата заложба за споделување знаење меѓу народите ширум светот, УНИЦРИ обезбедува многу програми за обука и образовни курсеви за прашања во врска со спречување на криминал и кривична правда. Одржува партнерства со многу универзитети и образовни институти за да помогне во водењето на нејзините курсеви. Курсевите што се нудат вклучуваат:

  • Магистер по закони во меѓународниот криминал и правда (LL). М. )
  • Меѓународна летна школа за миграција - Предизвици и можности за Европа

Посебен фокус е даден на образованието и обуката во земјите во развој, со поддршка дадена на академските и параакадемските институции за да им се помогне во развојот на активности и иницијативи дизајнирани да и користат на јавноста во целина. УНИЦРИ исто така обезбедува специјално специјализирани програми за обука на судскиот персонал по барање на земјите-членки.[2]

Центар за документирање на УНИЦРИ[уреди | уреди извор]

Центарот е главен ресурс на материјал поврзан со превенција на криминал и е достапен на истражувачите ширум светот за употреба во развојот и спроведувањето на техничките интервенции и истражувања. Исто така, поддржува активности за обука и организира иницијативи насочени кон пошироката јавност. Активностите на центарот вклучуваат собирање, анализа и дисеминација на законодавни, статистички и библиографски документи во библиотеката. Библиотеката има повеќе од 18 000 монографии; 1.250 списанија и годишници; десетици илјади документи произведени од системот на Обединетите нации и други организации; мултимедијален материјал; и сива литература за прашања поврзани со превенција на криминал и кривична правда. Центарот нуди on-line пристап до сите свои услуги, како што се библиотечниот каталог, Криминолошкиот тесаурус, библиографски бази на податоци, директориуми, написи со целосен текст и апстракти на монографии.

Канцеларија за врски во Рим[уреди | уреди извор]

Канцеларијата за врски на УНИЦРИ во Рим има врска со земјата домаќин, Дипломатскиот кор, владини и невладини организации, академски, медиуми и граѓанско општество за промовирање на целите и целите на ООН. Канцеларијата го поддржува регионалниот информативен центар на Обединетите нации за Европа и обезбедува поддршка на генералниот секретар и други високи претставници на Обединетите нации за време на официјалните посети на Италија. Канцеларијата одржува свое мрежно место (www.onuitalia.it), која објавува вести поврзани со системот на ООН на италијански јазик.

Финансирање[уреди | уреди извор]

УНИЦРИ е целосно финансиран од доброволни прилози и не добива никакво финансирање од редовниот буџет на Обединетите нации. УНИЦРИ ги спроведува своите програми со великодушна поддршка од голем број земји-членки и други дарители, вклучително и меѓународни и регионални организации добротворни организации и фондации.

Официјални партнери[уреди | уреди извор]

УНИЦРИ соработува со голем број официјални партнери, вклучително и национални владини агенции, меѓународни организации, невладини организации и универзитети.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2012-10-16. Посетено на 2020-10-25.
  2. „UNICRI“. Архивирано од изворникот на 2013-01-22. Посетено на 2020-10-25.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]