Инклинометар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Едноставен, инклинометар изработен дома.

Инклинометармерен уред за мерење наклон, кој се состои од висок, аголна скала и дел од визир. Инклинометарот се користи во геодезијата, планинарење како и при ориентирање. Некои компаси веќе имаат вграден инклинометар.

Инклинометарот се користи на тој начин што високот виси слободно до мерилото, а делот на визирот мора да биде порамнет така што преку него да се гледа објектот кон кого се мери наклонот. Како по правило, окото е што е можно поблиску до задниот агол на визирот. Овој види на уреди денес се користат само од аматери.

Поврзано[уреди | уреди извор]