Инженерска физика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Инжинерската физика или инжинерска наука се однесува на истрежувања од комбинирани дисциплини како physics, mathematics и engineering, особено компјутерски, нуклеарни, електрични, електронски, материјални или механички инжинерства. Со фокусирање на научниот метод како строга основа, кој бара начини да примени, дизајнира, и развие нови решенија во инжинерството.[1][2][3][4]

Општо[уреди | уреди извор]

За разлика од традиционалните инжинерски дисциплини, инжинерската наука/физика не се смета за посебен вид на наука туку, инжинерство или физика. Наместо тоа, инжинерската наука/физика е предодредена да обезбеди потемелна основа во применетата физика за избрани области како оптика, квантна физика, наука за материјата, применета маханика, електроника, нанотехнологијата, микрофабрикатика, микроелектроника, компјутери, фотони, механичко инжинерство, електрично инжинерство, нуклеарно инжинерство, биофизика, торијата за контрола, аеродинамика, енергија, физока за цврстата материја, и други. Тоа е дисциплина посветена на креирање и оптимизирање инжинерски решенија преку подобрено разбирање и интегрирање наприменети математематички, научни, статистички, и инжинерски принципи. Дисциплината е наменета како мост помеѓу теоретската наука и практичното инжинерство со акцент на истражувањето и напредокот, дизајнот, и анализата.

Забележливо е дека во многу јазици терминот "инжинерска физика" се преведува дирекно како English as "техничка физика". Во некој држави, двете ке бидат преведни како "инжинерска физика" и тоа што ке биде преведено како "техничка физика" се смета како дицсиплини од академски степен, со поранешна специјалност за истражување во нуклеарната енергија, а подоцна блиска до инжинерската физика.[5] In some institutions, an engineering (or applied) physics major is a discipline or specialization within the scope of engineering science, or applied science.[6][7][8]

Во многу универзитети, програмата за инжинерската наука може да биде понудена на ниво од B.Tech, B.Sc., M.Sc. и Ph.D. ВообичаеноUsually, јадрото на основни и напредни курсеви во математика, физика, хемија, и биологија ја формира основата на наставната програма, додека типичните избрани области можат да вклучубаат флуидна динамика, квантна физика, економија, физика на плазмата, relativity, цврста механика, оперативни истражувања, квантитативно финансирање, информативна технологија и инжинерство, динамични системи, биоинжинеринг, инжинерство на животната средина, компјутерски инжинеринг, инжинерска математика и статистика, solid-state devices, наука за материјата, електромагнетика, нано наука, нанотехнологија, енергија, и оптика. Додека типичните додипломски инженерски програми генерално се фокусираат на примената на воспоставените методи за дизајнирање и анализа на инженерски решенија, додипломската програма по инженерска наука се фокусира на создавање и употреба на понапредни експериментални или компјутерски техники каде стандардните пристапи се несоодветни (односно, развој на инженерски решенија за современите проблеми во физичката и науката на животот со примена на фундаментални принципи).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Квалификуваното инжинерство физиката, со степен на инжинеркса физика, може да работи професионално како инжинерство и/или физика во високо технолошките индустрии и пошироко, станувајќи доминантен експерт и во инжинерските и бо научните области.[9][10][11]

Бранжи[уреди | уреди извор]

See also[уреди | уреди извор]

Notes and references[уреди | уреди извор]

 1. „Major: Engineering Physics“. The Princeton Review. The Princeton Review. 2017. стр. 01. Посетено на June 4, 2017.
 2. „Introduction“ (online). Princeton University. Посетено на June 26, 2011.
 3. Khare, P.; A. Swarup. Engineering Physics: Fundamentals & Modern Applications (изд. 13th.). Jones & Bartlett Learning. стр. xiii–Preface. ISBN 978-0-7637-7374-8.
 4. Engineering Physics (online). Google books. Посетено на June 26, 2011.
 5. „2002 Applications for graduate study open in Shanghai Research Institute of Technical Physics (上海技术物理研究所2002年招生)“. Chinese Academy of Sciences (中国科学院). 2001-10-07. Архивирано од изворникот на 2008-06-07. Посетено на 2008-09-16.
 6. Division of Engineering and Applied Science, California Institute of Technology
 7. Engineering Physics, Division of Engineering Science, University of Toronto
 8. Engineering Science and Mechanics program at Virginia Tech
 9. Stephen F. Austin State University, Engineering Physics Careers
 10. Engineering Physics Careers, Carleton University, Canada
 11. Learn.org, Engineering Physics Careers overview
 12. 12,0 12,1 Engineering Physics, University of Michigan
 13. Engineering Physics (Acoustics), University of Kettering
 14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 14,5 14,6 14,7 14,8 Engineering Physics Curriculum, University of Illinois at Urbana–Champaign
 15. Engineering Physics (Aerospace Systems), University of Kansas
 16. Engineering Physics (Aerodynamics), University of Kansas
 17. Gravitational Shielding Effect in Gauge Theory of Gravity, Institute of Physics
 18. Honda’s Gravity Modification Research, Huffington Post
 19. Physicists Teach AI to Identify Exotic States of Matter
 20. Physicists Unleash AI to Devise Unthinkable Experiments
 21. Engineering Physics (Biophysics), Cornell University
 22. Engineering Physics, Chemical Systems, University of Kansas
 23. 23,0 23,1 Engineering Physics, Berkeley
 24. 24,0 24,1 Engineering Physics (Microelectronics), University of Connecticut
 25. Universities offering Cryogenics and Superconductivity education in the United States, Cryogenic society of America
 26. Golden Eye-style energy beam is developed by Nato scientists, Daily Telegraph
 27. Johns Hopkins, Applied Physics Laboratory
 28. Engineering Physics (Embedded Systems), Simon Fraser University
 29. 29,0 29,1 University of the Pacific, Engineering Physics, Curriculum
 30. Engineering Physics (Nuclear Engineering), Ohio State University
 31. Program of Engineering physics, Laval University, Quebec
 32. Physicists applying knowledge to finance, The Guardian
 33. China’s quantum satellite achieves ‘spooky action’ at record distance, Science Magazine
 34. Physicists extend quantum machine learning to infinite dimensions, Phys.org
 35. Engineering Physics, Embry-Riddle Aeronautical University, Programme Options
 36. Engineering Physics, Stanford

External links[уреди | уреди извор]

Предлошка:Engineering fields Предлошка:Branches of physics