Инени

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Инени на лов, слика од неговиот гроб

Инени бил висок египетски функционер на почетокот на 18-тата династија. Неговиот мандат започнал во времето на Аменхотеп I и завршил на почетокот на владеењето на кралицата Хатшепсут. Инени беше градоначалник на Теба и на тој начин одржа една од најважните позиции во државата. Најпознат е од неговата гробница Тхебан, која содржи подолга биографија која раскажува за неговиот живот.

Таткото на Инени бил Антеф, неговата мајка била Садџиути. Имал неколку браќа и сестри, неговата сестра Та-Амету била омажена со везир Ахмоза Аматеју. Освен канцеларијата на градоначалникот на Теба, Инени, исто така, имал важни позиции во храмот Амун, па затоа бил и управител на штандот на Амун и раководител на работата во Ипет (Карнак). Веројатно ја започна својата кариера во темпелот Амун. Вториот наслов сведочи дека бил одговорен за бројни градежни проекти од почетокот на 18-тата династија, што исто така го опишува и во неговата биографија. Од неговата биографија, исто така, дознава дека тој имал гробот на кралот Тутмоза I во долината на кралевите. Како награда за неговите постапки, тој добил почесно злато.