Индукционен калем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Индукциониот калем претставува електричен трансформатор составен од јадро од трансформаторски лим,примарна навивка и секундарна навивка Примарната навивка е изработена од бакрна жица со дебелина 0,72 мм и 250 до 300 навивки Секундарната навивка се изработува од лакирана бакрна жица со дебелина 0,1 мм и број на навивки 15.000 до 20.000

На јадрото прво се навива секундарната навивка а околу навивката. Внатре е залеано со трансформаторско масло како изолатор.