Индосаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Индосаурус|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Индосаурус
Indosaurus
Indosaurus.jpg
Череп
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Индосаурус
Вид: Индосаурус
Indosaurus
Биномен назив
Индосаурус матлеи
Матли и Хуене, 1933 година

Индосаурус (Indosaurus) – родот теропод припаѓа на Abelisauridae[1],[2].

Генеричкото име потекнува од Индија, каде се пронајдени неговите остатоци. Видот епитет матлеи потекнува од името на истражувачот кој го опишал животното.Остатоците бile пронајдени во Индија. Меѓу другите, черепот, Холотипот бил изгубен. Имал дебел череп Постојат сомневања дека овој диносаурус имал рогови над очите, како и Карнотаурус, иако тоа не е потврдено со наоѓање на фосилите.

Опис[уреди | уреди извор]

Тежина: проценета на 700 кг.Го населувал индискиот потконтинент пред 69 милиони години (доцна креда, мастришки).

Неговата класификација не е сигурна - може да станува збор за тираносауроид или дромеосаур. Сергеј Курзанов го класифицирал семејството Itemiridae , но тоа била неактивна обвивка заради монотипична природа и недостаток на дефиниција Сосема веројатно бил брз и подвижен предатор, кој ловел мали животни, како што се мезозојските цицачи. Во формацијата Биелеутин, освен Воемира, биле пронајдени и аралосаурус и многу неидентификувани диносауруси, како што се неидентификуваните Анкилосаурус и сауропод.


Наводи[уреди | уреди извор]