Индиген

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во општа употреба зборот „индиген“ се третира како варијанта на зборот indigene, што значи домородно.

Употреба во ботаниката[уреди | уреди извор]

Меѓутоа, за првпат во 1918 година, зборот бил употребен во строга ботаничка смисла од страна на Либерти Хајд Бејли (1858-1954), американски хортикултурен ботаничар и соосновач на Американското друштво за хортикултурна наука, и опишан како растение „со познато живеалиште“.[1]

Подоцна, во 1923 година, Бејли формално го дефинирал индигенот како:

"...  вид од кој го знаеме рождеството, - оној што е некаде запишан како домородство".. "

Терминот бил наменет за контраст со култивинот кој тој го дефинирал во документот од 1923 година како:

"... видот, или нејзиниот еквивалент, кој се појави под припитомување, - фабриката е културен."[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bailey, L.H. 1918. The indigen and the cultigen. Science ser. 2, 47:306-308.
  2. Bailey, L.H. 1923. Various cultigens, and transfers ijuent change (see entry under cultigen).