Инари (езеро)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Инари
Inarijärvi
Anárjávri
Aanaarjävri
Aanarjäuˊrr
Enare träsk
Enaresjøen
Инари Inarijärvi Anárjávri Aanaarjävri Aanarjäuˊrr Enare träsk Enaresjøen -
Инари
Inarijärvi
Anárjávri
Aanaarjävri
Aanarjäuˊrr
Enare träsk
Enaresjøen
-
Место Инари, Лапонија,  Финска
Координати 69°00′N 28°00′E
Главен истек Патсјоки
Земји во сливот Финска
Најг. должина 80 km
Најг. ширина 50 km
Површина 1,040.28 км2[1]
Прос. длабочина 15 m
Најг. длабочина 92 m
Водна зафатнина 15,9 км3
Брежна должина1 3,308 km
Надм. височина на површината 118.7 m[1]
Острови 3318 (Хаутумасари, Уконкиви)
Населени места Инари
1 Брежната должина не е добро утврдена мерка.

Инари (фински: Inarijärvi, севернолапонски Anárjávri, инарсколапонски Aanaarjävri, сколтсколапонски Aanarjäuˊrr, шведски: Enare träsk, новешки Enaresjøen) е трето по големина езеро во Финска. Сместено е во северниот дел на провинцијата Лапонија, северно од Северниот Поларник. Езерото е на околу 117–119 метри над морското ниво. Во зимскиотпериод е замрзнато од ноември па до почетокот на јуни.

Најпознат остров е Хатумасаари (Hautuumaasaari) („Остров-гробје“), кој на древните Лапонци им служел како гробишта. Езерото има вкупно 3.000 острови и е доста богато со риба.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Институт за животна средина на Финска: Езера во Финска поголеми од 40 км2 (англиски)
Местоположба на езерото