Имре Шлосер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Имре Шлосер

Имре Шлосер (11 октомври 1889 - 19 јули 1959) — унгарски фудбалер кој играл на Дунав Швабија. Тој сѐ уште го држи рекордот како највисок стрелец во историјата на Унгарската лига.

Кариера[уреди | уреди извор]

Синот на Артур Шлосер, Имре, го направил своето деби за Унгарија на 7 октомври 1906, на возраст од 16 години. Во кариерата во репрезентацијата која ќе трае повеќе од 20 години, Шлосер играл 68 пати за Унгарија (тимот освоил 70% од натпреварите во кои ги играл Шлосер) и постигнал 59 гола.

Во својата клупска кариера, Шлосер, наводно, постигнал 417 голови, чиј број се верува дека е шестиот највисок на сите времиња. Тој раководел со ИФК Норркопинг.

Меѓународни цели[уреди | уреди извор]

Резултатите и резултатите прво ги наведоа целите на Унгарија.
# Date Venue Opponent Score Result Competition
1. 4 November 1906 Budapest, Hungary  Австрија 3–1 Won Friendly
2. 5 April 1908 Budapest, Hungary  [[ {{{altlink}}} Чешка|Чешка]] 5–2 Won Friendly
3. 5 April 1908 Budapest, Hungary  [[ {{{altlink}}} Чешка|Чешка]] 5–2 Won Friendly
4. 1 November 1908 (*) Budapest, Hungary  Австрија 5–3 Won Friendly
5. 4 April 1909 Budapest, Hungary  Германија 3–3 Draw Friendly
6. 2 May 1909 Vienna, Austria  Австрија 4–3 Won Friendly
7. 2 May 1909 Vienna, Austria  Австрија 4–3 Won Friendly
8. 2 May 1909 Vienna, Austria  Австрија 4–3 Won Friendly
9. 31 May 1909 Budapest, Hungary  Англија 2–8 Lost Friendly
10. 7 November 1909 Budapest, Hungary  Австрија 2–2 Won Friendly
11. 7 November 1909 Budapest, Hungary  Австрија 2–2 Won Friendly
12. 26 May 1910 Budapest, Hungary  Италија 6–1 Won Friendly
13. 26 May 1910 Budapest, Hungary  Италија 6–1 Won Friendly
14. 1 January 1911 Paris, France  Франција 3–0 Won Friendly
15. 1 January 1911 Paris, France  Франција 3–0 Won Friendly
16. 1 January 1911 Paris, France  Франција 3–0 Won Friendly
17. 6 January 1911 Milan, Italy  Италија 1–0 Won Friendly
18. 29 October 1911 Budapest, Hungary  Швајцарија 9–0 Won Friendly
19. 29 October 1911 Budapest, Hungary  Швајцарија 9–0 Won Friendly
20. 29 October 1911 Budapest, Hungary  Швајцарија 9–0 Won Friendly
21. 29 October 1911 Budapest, Hungary  Швајцарија 9–0 Won Friendly
22. 29 October 1911 Budapest, Hungary  Швајцарија 9–0 Won Friendly
23. 29 October 1911 Budapest, Hungary  Швајцарија 9–0 Won Friendly
24. 17 December 1911 Munich, Germany  Германија 4–1 Won Friendly
25. 17 December 1911 Munich, Germany  Германија 4–1 Won Friendly
26. 14 April 1912 Budapest, Hungary  Германија 4–4 Draw Friendly
27. 23 June 1912 Christiania, Norway  Норвешка 6–0 Won Friendly
28. 23 June 1912 Christiania, Norway  Норвешка 6–0 Won Friendly
29. 3 July 1912 Stockholm, Sweden  Германија 3–1 Won 1912 Summer Olympics
30. 3 July 1912 Stockholm, Sweden  Германија 3–1 Won 1912 Summer Olympics
31. 3 July 1912 Stockholm, Sweden  Германија 3–1 Won 1912 Summer Olympics
32. 5 July 1912 Stockholm, Sweden  Австрија 3–0 Won 1912 Summer Olympics
33. 12 July 1912 Moscow, Russia  Русија 9–0 Won Friendly
34. 12 July 1912 Moscow, Russia  Русија 9–0 Won Friendly
35. 14 July 1912 Moscow, Russia  Русија 12–0 Won Friendly
36. 14 July 1912 Moscow, Russia  Русија 12–0 Won Friendly
37. 14 July 1912 Moscow, Russia  Русија 12–0 Won Friendly
38. 14 July 1912 Moscow, Russia  Русија 12–0 Won Friendly
39. 14 July 1912 Moscow, Russia  Русија 12–0 Won Friendly
40. 3 November 1912 Budapest, Hungary  Австрија 4–0 Won Friendly
41. 3 November 1912 Budapest, Hungary  Австрија 4–0 Won Friendly
42. 18 May 1913 Budapest, Hungary  Шведска 2–0 Won Friendly
43. 19 June 1914 Stockholm, Sweden  Шведска 5–1 Won Friendly
44. 21 June 1914 Stockholm, Sweden  Шведска 1–1 Draw Friendly
45. 4 October 1914 Budapest, Hungary  Австрија 2–2 Draw Friendly
46. 30 May 1915 Vienna, Austria  Австрија 2–1 Won Friendly
47. 3 October 1915 Vienna, Austria  Австрија 2–4 Lost Friendly
48. 4 June 1916 Budapest, Hungary  Австрија 2–1 Won Friendly
49. 5 November 1916 Vienna, Austria  Австрија 3–3 Draw Friendly
50. 6 May 1917 Vienna, Austria  Австрија 1–1 Draw Friendly
51. 3 June 1917 Budapest, Hungary  Австрија 6–2 Won Friendly
52. 3 June 1917 Budapest, Hungary  Австрија 6–2 Won Friendly
53. 15 July 1917 Vienna, Austria  Австрија 4–1 Won Friendly
54. 14 April 1918 Budapest, Hungary  Австрија 2–0 Won Friendly
55. 12 May 1918 Budapest, Hungary  Швајцарија 2–1 Won Friendly
56. 2 June 1918 Vienna, Austria  Австрија 2–0 Won Friendly
57. 5 June 1921 Budapest, Hungary  Австрија 2–0 Won Friendly
58. 6 November 1921 Budapest, Hungary  Шведска 4–2 Won Friendly
  • Забелешка, според австриските извори, Шлосер постигнал и голови за 3-2 и 4-2; еден унгарски извор 4-2 на Бела Кремпелс .

Почести[уреди | уреди извор]

  • Унгарска лига (7): 1907, 1909, 1910, 1911, 1912, 1913, 1927
  • Унгарски куп (2): 1913, 1927
  • Унгарска лига (6): 1917, 1918, 1919, 1920, 1921, 1922

Унгарски врвни головисер (7): 1909, 1910, 1911, 1912, 1913, 1914, 1917

  • Европски топ стрелец (4): 1911, 1912, 1913, 1914 [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ернан Сперони: европски топсори пред 1967/68 година , Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation, 10.9.2005