Прејди на содржината

Имела

Од Википедија — слободната енциклопедија
Имела
Имела
Бела имела на топола
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
Ред: Сандаловидни
Семејство: Сандали
Род: Имела
L.
Видови

во текстот

Бобинки на имелата.

Имела (науч. Viscum) — род од 70-100 видови кои претежно се наоѓаат во умерените и тропските предели на Европа, Африка, Азија и Австралија. Традиционално, родот е ставен во своето семејство Имели (Viscaceae), но неодамнешни генетски истражувања од страна на Групата за истражување покажува дека ова семејство треба да биде правилно поставено во рамките на поголеми опфати на семејството сандали (Santalaceae).

Ова се грмушести, задолжителни хемипаразитни грмушки со гранки од 15-80 см во должина. Нивните домаќини се дрвенести грмушки и дрвја. Листовите се дихотомично или вертикално разгранети, со спротивни парови или со зелени листови кои изведуваат некоја фотосинтеза (минимално кај некои видови, особено V. nudum), но со растението што ги црпи своите минерални и водни потреби од дрвото домаќин. Различни видови на имели имаат тенденција да користат различни видови домаќини; повеќето видови можат да користат неколку различни вида на домаќини.

Цветовите се незабележливи, зеленикаво-жолти, пречник од 1-3 мм. Плодот е зрел, бел, жолт, портокалов или црвен кога е зрел, кој содржи едно или повеќе семиња вградени во многу леплив сок; семето се распрснува кога птиците (особено глуждската дрошка) го јадат плодот и ги отстрануваат лепливите семиња од сметката бришејќи ги на гранките на дрвјата каде што можат да 'ртат.

Токсичност на родот

[уреди | уреди извор]

Имелите се отровни за луѓето; јадењето на бобинките предизвикува слаб пулс и акутни проблеми со гастроинтестиналниот тракт, вклучувајќи болки во стомакот и дијареа. Најмалку една од активните состојки е лектин висмин, кој е интензивно токсичен. Таа ја инхибира белковинската синтеза со каталитички онеспособување на рибозомите. И покрај тоа, многу видови животни се прилагодени на јадење на овошјето како значаен дел од нивната исхрана.[1]

Видови во Македонија

[уреди | уреди извор]

Во Македонија виреат три видови:[2]

  1. David M. Watson, "Mistletoe-A Keystone Resource in Forests and Woodlands Worldwide" Annual Review of Ecology and Systematics 32 (2001:219–249).
  2. Имели - полупаразитски растенија - Порта3 (македонски)

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]