Прејди на содржината

Имбрекс и тегула

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Имбрекси)
Имбрексите и тегулите сè уште се користат во Рим (2005)

Имбрекс и тегула се преклопувачки ќерамиди кои се користеле во античката архитектура (македонска, старогрчка и римска) како водоотпорни и издржливи во покривањето на покривите. Тие претежно се направени од глина, но понекогаш и од мермер, бронза или позлатени.[1]

  1. Warry, Peter (2006). Tegulae Manufacture, Typology and Use in Roman Britain. Oxford, England: Archaeopress. ISBN 1-84171-956-0.