Илија Петруш Цветковски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Илија Петрушев Цветковски.jpg
Споменица на паднатите борци од НОВ

Илија Петруш Цветковски (Куманово,Македонија,16 февруари 1921 година-Сурлица,Трговиште,Србија,04 јули 1944 година)истакнат партизан од НОВ,носител на Споменица на паднатите борци од НОВ.

Животопис[уреди | уреди извор]

Роден на ден 16.02.1921 година во Куманово во сиромашно земјоделско семејство,основно и средно училиште завршува во Куманово.

Уште во млади години се занимава со повеќе дејности,работи во Ниш,Белград и други градови каде доаѓа во допир со сознанијата за улогата и борбата на работничката класа.

Народноослободителна борба[уреди | уреди извор]

Со почнување на втората светска војна присилно е мобилизиран од бугарската фашистичка војска,меѓутоа при првото отсуство ја користи шансата да избега од окупаторската војска и да се приклучи кон народноослободителната војска на Македонија. Станува борец на Трета македонска ударна бригада од денот на нејзиното формирање.

Учествува во многу борби против непријателските окупаторски фашистички сили,борбите кај Ристовац и Пробиштип,против Вардарскиот четнички корпус кај Сејац и Ново Село,а учесник е и во познатата Пролетна офанзива 1944 година. Илија Петруш Цветковски е и прв соборец на народниот херој Христијан Тодоровски Карпош од Куманово.

На 04 јули 1944 година во местото Сурлица-Трговиште,Србија подмолно е убиен од страна на домашен предавник кој се наоѓал во истата единица.

Постхумно е одликуван со Споменица на паднатите борци од НОВ на 29 ноември 1950 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Спомен зборник 1941-1945 Македонија