Илија Михајлов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илија Михајлов
Роден 29 мај 1907
Велико Трново, Бугарија
Починал 15 август 1973
Белград, СФРЈ
Националност Македонец
Занимање професор

Илија Михајлов (роден на 29 мај 1907 година во Велико Трново - починал на 15 август 1973 година во Белград) — македонски професор на Земјоделско-шумарскиот факултет во Скопје, специјалист за областа уредување на шумите и за предметите уредување на шумите и дендрометрија.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Михајлов дипломирал на Земјоделско-шумарскиот факултет во Софија (1930), каде што бил избран за асистент (1933). Докторирал на Земјоделско-шумарскиот факултет во Загреб (1939), а подоцна работел во Врховната стопанска комора во Софија (1944–1947). Еден од првите професори на Земјоделско-шумарскиот факултет во Скопје по неговото формирање (1947). Истакнат и познат научен работник на домашен и на меѓународен план. Автор е на првиот учебник по „Дендрометрија“ за студентите од областа на шумарството во Македонија (1953), како и на „Уредување на шумите“. Објавил повеќе од 60 научни трудови.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Михајлов“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 971. Text "series " ignored (help)