Илија Велев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Илија Велев
Роден/а7 март 1959
Македонија Добрејци, Македонија
ЗанимањеПисател

Илија Велевмакедонски поет, раскажувач, научен работник[1].

Животопис[уреди | уреди извор]

Илија Велев е роден во с. Добрејци, Струмичко на 7 март 1959 година[1]. Завршил Филолошки факултет во Скопје[1]. Доктор по филолошки науки. Работи во Институтот за македонска книжевност во Скопје како редовен професор по предметите Византиска култура, Кирилометодиевистика и културно наследство, но и како научен советник во Одделението за средновековна македонска книжевност.[2] Во 2006 година беше добитник на наградата Гоце Делчев за книгата „Византиско-македонски книжевни врски„ (Скопје 2005). Член на ДПМ од 1990 година. Беше еден од иницијаторите и државен програмски координатор на 2008 - Година на македонскиот јазик, проект на Владата на Република Македонија. Член во два мандата на Сенатот на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје и член на управата. Актуелен член на Интеруниверзитетската конференција на Република Македонија. Престојувал на студиски престои во повеќе универзитетски и научни центри, каде што држел и стручни предавања.

Објавени книги[уреди | уреди извор]

 • Далечина (поезија, 1980)[1]
 • Одлагање на говорот (поезија, 1988)[1]
 • Преглед на средновековни цркви и манастири во Македонија (монографија, 1990)[1]
 • Бисеро моме, Бисеро (избор од македонска љубовна поезија од преродбата до 1945 година, 1900)[1]
 • Македонска средновековна книжевност, коавторство (монографија, 1991)[1]
 • Македонскиот книжевен 14. век (монографија, 1996)[1]
 • Култот на Св. Гаврил Лесновски во книжевната традиција (монографија, 1996)[1]
 • Лесновскиот книжевен центар (монографија, 1997)[1]
 • Скрипторски центри во средновековна Македонија, коавторство (монографија, 1997)[1]
 • Кирило-Методиевската традиција и континуитет (студии, 1997)[1]
 • Мораме да крвариме (раскази, 1999)[1]
 • Кога морето се изговори без брегот (критики, 2000)[1]
 • Средновековни книжевни антологии (монографија, 2000),[1]
 • Проникнување на традицијата и континуитетот (студии), 2001)
 • Записи и натписи од Лесновскиот книжевен центар (монографија, 2001)
 • Творци на македонската книжевност IX-XVIII век (коавторство, монографија, 2004)
 • Лесновски ковачевиќев пролог (монографија, 2004)
 • Византиско-македонски книжевни врски (монографија, 2005)
 • Низ преминот на традицијата (студии, 2006)
 • Искушение пред бескрајот (поезија, 2008)
 • Македонскиот јазик во глобалниот свет (коавторство, студии, 2008)
 • Македонски споменици со глаголско и со кирилско писмо (коавторство, монографија, 2008)
 • Македонска книжевност IX-XVIII век (монографија, 2008)
 • Во почетокот беше словото (студии, 2009).
 • Beseda protiv bogomilite na Prezviter Kozma, izd. Makedonska rec, Skopje2011.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 http://www.org.mk/struga-heritage/avtor.asp-lang=mac&id=859.htm
 2. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 51.